Hopp til hovedinnholdet

Skal på språkreise - må jeg ha tillatelse av begge foreldrene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fyller 16 i februar 2014, og tenker å dra på språkreise sommeren 2014. Har nok penger fra konfirmasjon samt. min mor. Foreldrene mine er skilt, og pappa er ikke enig i at jeg bør dra. Kan han da nekte meg det hvis jeg får lov av mamma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

I barneloven § 37 er det en bestemmelse som sier at den barnet bor fast hos kan ta avgjørelser om blant annet hvor i Norge barnet skal bo, og andre større avgjørelser i dagliglivet, uten at den andre forelderen kan motsette seg dette.

Videre er det en bestemmelse i barneloven § 41 der det står at en forelder som har felles foreldreansvar, kan ta barnet med på kortere utenlandsreiser.

Du skriver ikke noe om det er slik at foreldrene dine har delt foreldreansvar for deg eller ikke.

Hvis det kun er moren din som har foreldreansvar for deg, så holder det at hun sier ja. Hvis det derimot er slik at foreldrene dine har delt foreldreansvar har faren din i utgangspunktet rett til å være med og bestemme en god del i forhold til hva du skal få lov til. Men hvis det er slik at du bor fast hos moren din tenker jeg at hun kan ta denne avgjørelsen alene, slik at hvis hun sier at det er ok så kan du få reise selv om faren din sier nei. 

Hilsen juristen, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise