Hopp til hovedinnholdet

Har foreldrene mine rett til å tvinge meg med på ferie til sommeren?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Av en årsak ønsker jeg å ikke være med foreldrene mine på ferie nå til sommeren. Jeg har fortalt de at jeg ikke ønsker å være med, men det må jeg tydligvis. Har de rett til å tvinge meg med? Jeg blir 18 en måned etter ferien. Jeg har også plasser å bo, slik at jeg ikke skal bo alene hele tiden. Om du skriv om eventuelle lover om man kan bestemme dette selv over en viss alder. Årsaken til at jeg ikke vil være med er forresten ikke så alvorlig at jeg kan ta det opp med f.eks. barnevernet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldre har det siste ordet i spørsmål om hvor barnet deres skal bo for kortere og lengre tid fram til barnet er 18 år. Men foreldre skal lytte til det barna har å si, og jo eldre barnet er jo mer skal de ta hensyn til barnets ønsker. Det står i barneloven § 31.

Du er nesten 18 år. Det betyr at det skal veldig gode grunner til for at foreldrene dine skal kunne trumfe igjennom i avgjørelser som er viktig for deg. Ett viktig argument kan være at de ikke ønsker at du skal bo alene. Kan det tenkes at de er redd for at det kan skje ting hjemme mens de er borte, f.eks. at du vil ha fester som kan gå over styr eller andre ting.  Har de fortalt deg hvorfor de ikke vil la deg slippe å være med? Det må de gjøre.

Kanskje kan dere sammen finne fram til løsninger som gjør at de føler det trygt å la deg være igjen hjemme.

Lykke til.

Hilsen oss i Barneombudet. Les mer på barneombudet.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise