Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli bedre i engelsk?

Jente 16 år
 

Spørsmål

(Handler egentlig ikke om reise, men jeg fant ikke et passende emne) Jeg er syyykt dårlig i engelsk, og jeg har bestemt meg for å bruke mye tid dette året på å lære engelsk bedre. Jeg har dårlig ordforråd, og har veldig dårlig uttalelse. Jeg kommer ikke til å ha mye engelsk på skolen, derfor må jeg øve hjemme. Hvordan kan jeg lære engelsk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmål.

Det er veldig bra at du selv tar initiativ til å bli bedre. Her skal få en liste over Ung.no sine tips til å bli bedre i engelsk. I tillegg kan du vurdere å spørre læreren din om du kan få noen tips til oppgaver å prøve deg på eller andre øvelser.

1. Les noe du liker

Mye lesing på skolen og fritiden vil gradvis gi deg bedre ordforråd, bedre språk skriftlig og muntlig, bedre grammatikk, og sikkert noen gode ideer til hva du selv kan skrive om på tentamen og andre skriveoppgaver. Er det vanskelig å lese bøker, prøv tegneserier, ukeblader eller lettleste tekster på engelsk. Slike får du tak i på biblioteket, eller ved å spørre engelsklæreren din. Husk at det viktigste ikke er å forstå absolutt alt du leser, men at du får med deg sammenhengen i handlingen. Er det bestemte ord du lurer på, bruk ordbok underveis. Skriv gjerne ned nye ord du lærer, og pugg dem i ettertid.

2. Skriv

Du kan skrive dagbok, noveller, kåseri, sanger, dikt, enkeltord, korte dialoger, hva som helst. Du kan også skrive et kort referat fra bøkene/tekstene du leser. Eller høre på musikk og prøve å skrive ned sangteksten. Spør gjerne læreren din om å få levere inn noe av det du skriver for å få tilbakemeldinger. Rett opp feil som du ser at går igjen, slik at tekstene dine gradvis blir bedre og bedre. Øvelse gjør mester, selv om det kanskje tar litt tid.

3. Se filmer på engelsk uten norsk teksting

Øv deg gjerne på å skrive ned ord eller setninger fra handlingen mens du ser filmen. Slå opp ord du hører og som du ikke vet hva betyr. Hvis det er vankskelig å få med seg hva som sies, slå på engelsk teksting. Det å se film på engelsk kan være en fin variasjon i jobbingen din med faget. Velg filmer du synes virker spennende eller morsomme, så blir det lettere å følge med.

4. Les høyt

Øv på å lese og snakke engelsk høyt for deg selv, gjerne foran speilet. Prøv deg fram med uttalen og ikke vær redd for å gjøre feil. I språk er det gjerne slik at man må "plumpe skikkelig" noen ganger før man blir bedre. Det er feilene du lærer av. Øv på setninger, og repeter vanskelige ord flere ganger etter hverandre, høyt og tydelig. Bli vant med å høre din egen stemme som prater engelsk. Du kan også lese høyt for noen i familien, venner eller andre du kjenner. Dette er god trening før framføringer og høytlesing i klassen. Øv mye, så blir du tryggere på deg selv!

5. Snakk engelsk

Kan du og noen i familien eller en venn snakke litt engelsk sammen av og til? Avtal for eksempel at dere kun skal snakke sammen på engelsk i en halvtime. Eller gå på kafé og lat som dere begge forstår kun engelsk. Man lærer utrolig mye av å tvinge seg selv til å finne ord for å gjøre seg forstått. Kanskje er det litt flaut i begynnelsen, men det går over når du kommer litt inn i det. Etterpå kan du notere ned noen av ordene som ble brukt, og slå opp de ordene du ikke vet hvordan skrives.

6. Lær nye ord

Vanskelig å pugge gloser? Heng opp ark med ordene du øver på over sengen, på kjøleskapet, på badet og andre steder der de er synlig. Ser du dem hele tiden, er det lettere å øve jevnlig hver gang du går forbi.

7. Følg med, og vær aktiv i engelsktimene

For å bli kvitt sperren for å snakke engelsk, må du ta mot til deg å kaste deg ut i det. Ta initiativ og vær aktiv i timene på skolen. Sannsynligvis vil du føle det litt flaut og ubehagelig i begynnelsen, men det blir garantert lettere etterhvert. Husk: det er lov å svare feil, bomme på uttalen av og til etc. Det er ofte feilene man lærer av, selv om det er tøft underveis. Den eneste måten man virkelig kan forbedre uttalen på, er å praktisere språket. Spør om hjelp fra læreren når du trenger det, og be om tips til hva du bør jobbe ekstra med i faget for å forbedre deg.

8. Bruk språket ofte

Reiser du og familien på utenlandsferie til land der du kan snakke engelsk? I så fall, øv mest mulig! Den beste måten å lære engelsk på, er å øve seg i land der språket snakkes til daglig. Bestill maten din selv, spør om veien på egen hånd, gå innom turistinformasjonen og forklar så godt du kan, spør om hjelp i butikker osv. Kanskje kan du også vurdere en språkreise til et engelskspråklig land etterhvert, eller du kjenner noen du kan snakke engelsk med på skype eller på annen måte over nettet. Vær kreativ, og bruk alle anledninger til å snakke mest mulig engelsk!

9. Språkhjelp på nettet

BBC har en nettside der man kan lære seg bedre engelsk. Du kan også google etter "lære engelsk gratis" og liknende, da får du opp en del nettsider som kan sjekkes ut.

10. Lær deg å bruke ordboken

Bli kjent med ordlisten din. Hvordan du slår opp ord, hvordan boken er organisert og hva som finnes der. Mange ordbøker har også en egen grammatikkdel det kan være lurt å sette seg inn i, samt oversikt over uregelrette verb og liknende. Har du gode vaner for hvordan du bruker ordboken, er det lettere å lære seg nye ord underveis.Håper noen av rådene var til nytte.

Lykke til!

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise