Hopp til hovedinnholdet

Hun gruer seg til å sove borte.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 12 år og skal snart på leirskole. Men jeg har veldig hjemlengsel. Jeg tørr ikke å sove borte hos venner for da er jeg redd for at de sier det til alle og da vil ingen være på rom med meg. Jeg gleder meg til å møte nye, men jeg gruer meg til kvelden og på bussen fordi det er da jeg for tid til å tenke på de hjemme, men så tenker jeg også at det er bare 5 dager i hele mitt liv. Jeg gruer meg såååå mye og jeg gråter hver kveld. Vi skal på leirskole i september og jeg har gråter vær kveld siden slutten av desember 2013. Hva skal jeg gjøre???. Hjelp meg plissssssss.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg synes det er kjempefint at du innrømmer at du har hjemlengsel og at du er redd for å sove borte, selv om det jo er leit at du har det sånn. Det begrenser jo gjerne ting for deg. Er det noen som vet at du har det sånn? Foreldrene dine for eksempel? I så fall synes jeg du skal planlegge litt sammen med dem. Begynn med små øvelser og lag en plan med mål om å klare å sove borte hele leirskoletiden. Som regel er det sånn at man er reddere for tanken om å gjøre en ting man er redd for. Når man først gjør den tingen man er redd for å gjøre, viser det seg at ting ikke var så skummelt likevel. Nå har du visst at du skulle reise på leirskole i lang tid allerede, og istedenfor å glede deg veldig, har du gruet deg til kveldene og nettene. Nå har du ikke så mye tid på å snu på det, men du rekker det nok om du setter deg inn for det.

Som sagt, begynn med små øvelser. Kanskje kan du sove hos en slektning eller venn av familien eller noe sånn som bor i nærheten først. Gjør det noen ganger. Da kan du evt. ha telefonkontakt med foreldrene dine gjennom natten om det er behov for det, og de er like i nærheten. Kanskje kan de til og med være der til du sovner? Etter noen netter borte kan du kanskje alliere deg med en god venninne og fortelle henne hvordan du har det, eller har hatt det? Forhåpentligvis blir jo ting bedre når du nå har øvet deg på å sove borte noen ganger. Også kan du forsøke å overnatte hos henne.

Alternativet er å ikke dra på leirskole, eller at du evt. bruker den turen til å lære deg å sove borte, men da kan det hende det blir lite søvn og ikke så hyggelig. Jeg anbefaler deg å forsøke å lære deg å sove borte jo fortere jo bedre! Ting blir ikke bedre av seg selv.

Be evt. helsesøster om hjelp om du og familien din synes det er vanskelig på egenhånd! Send oss gjerne en melding når du kommer hjem fra leirskolen og fortell hvordan det gikk!

Lykke til! 

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise