Hopp til hovedinnholdet

Går det ant å dra Alene som 16 åring til Canada?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, Eg vil reise til Canada alene. eg er 16 år. Og eg har ein Familie der borte som eg skal bu hos når eg er dær. Som eg allerede har fått godkjent av at eg kan bo hos. Eg har reist fleire ganger til Canada fra både Stavanger og Bergen. og fra Canada tilbake til Bergen eller Stavanger. Men Da hadde eg voksen med meg. Og eg lurer på om Eg kunne dratt alene? Moren min passet på hver gang eg drog dit at eg kunne veien gjennom flyplassene. og kunne finne gaten min alltid. Sånn tenk vist eg skulle dra alene ein gang. Går det ant å dra Alene som 16 åring? Eller ikkje?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det kommer an på hvilket flyselskap du reiser med, men hos flere er det mulig å bestille reise selv om du er under 18 år. Det du eventuelt må sjekke på forhånd er betaling og innsjekking. Hvis du må betale med kredittkort må du være 18 år, da man ikke kan få slike kort før man er 18. Du må også kontakte flyselskapet du reiser med å spørre hva slags legitimasjon og regler de har ved innsjekking.

Foreldrene dine må godkjenne at du reiser alene før du er 18 år. De kan derfor nekte deg å reise før du er 18 år. Det kan de fordi de har et foreldreansvar for deg frem til du er 18 år. Det er deres ansvar å passe på at du er trygg og at det ikke skjer noe farlig eller alvorlig med deg. Hvis du reiser med noen andre som er over 18 år vil de være ansvarlig for deg.

Mange barn under 18 år reiser alene, men da med godkjenning fra foreldre. Vi tror det er smart om du snakker med foreldrene dine om dette. Du er 16 år og din mening i saker som gjelder deg skal derfor telle veldig mye.

 

Vennlig hilsen Barneombudet

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise