Hopp til hovedinnholdet

Bor i England, hva skjer hvis jeg blir syk?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg er i Enland akkurat nå. Skal bare være her i ca 4 og en halv månde til, men jeg lurte på noe. Om jeg skaffer meg en jobb for 4 månder, så mister jeg medlemskapet i folketrygden og mitt europeiske helsekort vil ikke lenger hjelpe meg. Men hva skjer når jeg kommer tilbake til Norge igjen da, er jeg forstatt ikke medlem av folketrygden, må jeg melde meg inn i det på nytt? Jeg har bare et friår før jeg begynner på universitet. Hva skjer hvis jeg blir syk resten av oppholdet, og jeg ikke lenger vil få hjelp av Helfo?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål.

Når du flytter tilbake til Norge, så blir du på nytt automatisk medlem i norsk folketrygd. Det er ikke noe du skal foreta deg, bortsett fra å melde flytting hos Folkeregisteret (melde inn ny bostedsadresse i Norge).

Selvom medlemsskapet ditt i norsk folketrygd opphører når du begynner å arbeide i England, så kan du søke om frivillig medlemsskap i norsk folketrygd for de månedene du skal jobbe der. Les mer om dette her, og hvilke vilkår som stilles. Når det gjelder rett til helsetjenester under opphold i utlandet, er det HELFO som avgjør hvor mye du har rett til av refusjon.

Søker du ikke/får avslag om frivillig medlemsskap, så blir du en del av det engelske velferdssystemet. Vi kjenner ikke til konkret hvordan det engelske velferdssystemet fungerer, derfor så anbefaler vi deg å ta kontakt med NAV Internasjonalt på tlf: 21 07 37 00. De kan svare deg mer utfyllende på dine spørsmål.

Vi ønsker deg en fin dag videre!

Med vennlig hilsen NAV, i samarbeid med ung.no

 

 

 

www.nav.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise