Hopp til hovedinnholdet

hva må jeg gjøre for og få lov til og ta båten med hun uten foreldre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei. jeg er 16 år og vil reise til danmark med min vennine som er 18 år. hva må jeg gjøre for og få lov til og ta båten med hun uten foreldre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmålet

Vi kan ikke gi det råd om hva du skal snakke med foreldrene dine om - for å få reise til Danmark med din venninne på 18.

I barneloven står det blant annet:

Barn og unge har krav på omsorg og omtanke fra foreldrene. De har plikt og rett til å ta avgjørelser for barnet i personlige forhold, når barnet ikke kan bestemme selv. Foreldrene har plikt til å gi barn og unge forsvarlig 'oppdragelse' og forsørgelse, og skal sørge for at den unge får skolegang og utdanning i samsvar med evner og interesser. Foreldrene skal alltid ha barnas interesser og behov for øye i sin oppdragelse.

Foreldrene har ansvar for deg, og de vil oftest gi råd og sette grenser i forhopld til hva de mener er best for deg, slik at du skal unngå å bli utsatt for noe de ikke har kontroll over.

Du kan sjekke aldersgrenser for å reise med de ulike båtene -på deres nettsider. Les også artiklene jeg legger ved under svaret.

Ønsker deg en fin dag!

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise