Hopp til hovedinnholdet

Jeg er 17 år og vil ta et friår, hva kan jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er 17 år gammel og går 1. året på vgs.Jeg er veldig lei skolen, og har lyst tilb å ta et friår neste år, men jeg vil ikke sitte på rumpa og ikke gjøre noen ting. Jeg har veldig lyst til å reise rundt og oppleve nye ting, men jeg har ingen å reise med...noen tips?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Et friår fra VGS kan være en kjempefin mulighet til å få tilbake motivasjonen. Og at du ønsker å fylle det med noe spennende er kjempebra!

Først litt praktisk om det å ta friår fra VGS:

Du har mulighet til å ta et friår, dette er har du krav på via ungdomsretten.  Du har rett til 3-årig videregående skole, og disse årene må brukes innenfor 5 år fra du går ut av ungdomsskolen.

Velger du å ta et år fri, er det viktig at du avtaler dette med rådgiver ved skolen din, slik at alt er i orden og du ikke mister skoleplassen din til neste år igjen.  Husk å gi beskjed til Inntakskontoret i fylket der du bor at du ikke kommer til å benytte plassen likevel. Det er Inntakskontoret som behandler søknadene om skoleplass i videregående skole. Fortell at du skal ha et friår og spør hvordan du skal gå fram for å søke deg inn igjen neste år.Men nå til kjernen av spørsmålet ditt:

Du skriver at du ønsker å reise rundt men at du ikke vet hvem du skulle reist med.  En mulighet er et år på folkehøgskole. Det finnes flere folkehøgskoler som tilbyr linjer som legger vekt på blant annet reiser og opplevelser. Du burde sjekke ut folkhogskole.no sine nettsider om nettopp dette.

Det finnes også muligehter for å jobbe som frivillig og reise gjennom ulike organisasjoner. Sjekk ut UngInfos oversikt over ulike organisasjoner som tilbyr dette og/eller sjekk ut linken som ligger under dette svaret.

Språkreiser kunne også vært en mulighet. For det finnes faktisk en del språkreise-organisasjoner som sender deltakere ut på inntil et år.  Sjekk for eksempel ut EF.

Jeg har lagt ved en del artikler under dette svaret, og de anbefaler jeg deg å sjekke ut for inpirasjon og praktisk informasjon.

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

Jenter står og tenker (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise