Hopp til hovedinnholdet

Lønner det seg å studere utenlands? Kan man få støtte av Nav når man er i utlandet?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som går 2 året mitt på vgs nå, men vet ikke helt hva jeg skal gjøre etter vgs. Jeg har veldig lyst til å reise til enten hawaii eller australia og eventuelt bo der eller studere der! Likevel vet jeg ikke hvordan jeg skal få dette til fordi jeg vet ikke hvor dyrt det blir! Jeg vil studere juss/rettslære i utlandet i ett år, men lønner det seg eller blir det et veldig stort lån? Hvordan er det med bolig og sånn, er det enkelt å finne seg det i Australia eller Hawaii? Hvis jeg ikke skal studere tenker jeg egentlig å bare reise til Australia og bo der i ett år. Lønner dette seg? Er det vanskelig å finne jobb der? Har dere eventuelt noen andre forslag til hvordan jeg kan komme meg til Australia eller Hawaii uten å måtte betale så altfor mye! Jeg tenker såklart å jobbe men jeg har behov for at jeg klarer å få meg jobb der sånn at jeg kan overleve! Går det eventuelt an å få støtte fra nav når man er i utlandet og sliter økonomisk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Først vil jeg starte å svare på dine sprøsmål rundt det å studere utenlands:

Å ta studiene utenlands pleier for mange å være en utrolig positiv opplevelse, i tillegg kan det gi gode erfaringer.  De fleste utdanninger i utlandet er noe man må betale skolepenger for, noe som gjør at det hele blir dyrere. Lånet kan bli stort, men mange opplever det som relativt uproblemtisk å nedbetale dette da det er over lang tid og har lav rente.

Et lån til utdanning fra Lånekassa er kanskje det beste lånet man kan ha. Likevel er det snakk om en del penger og du må nesten gå litt inn i deg selv for denne vurderingen. Mitt tips er at du snakker med for eksempel ANSA, for det er eksperter på utdanning i utlandet. Du kan ringe de på tlf  04544.

Ellers kan du lese mer om hvor mye du kan få til utdanning i utlandet på Lånekassen sine hjemmesider. For å finne ut hvor mye du må regne med å betale i skolpenger, så kan det være lurt å finne de lærestedene du kunne tenke deg å studere ved på nettet, og sammenlikne prisene som står på deres sider.

Når det gjelder bolig pleier ofte universitetene i både USA og Australia i stille med rimelige studentboliger, men du kan også velge å bo på det private markedet. Noen velger å først finne en studentbolig da dette kan være enklest i starten, for å senere lete etter et alternativ på det private markedet. Men dette er antakeligvis også spørsmål ANSA kan svare deg bedre på.

Jobb:

Du skriver at dersom du ikke begynner å studere så har du lyst til å jobbe og bo i Australia. Australia har en del strenge krav når det kommer til arbeidsopphold, i tillegg koster ofte visum penger. Noen organisasjoner tilbyr det som heter et Work and travel-program. Dette går ut på at den norske organisasjonen hjelper deg med planlegging, visum i tillegg til at de hjelper deg med å få jobb i landet du skal til. Work and travel innebærer videre at du kan reise rundt og underveis skaffe deg flere småjobber slik at du kan betale for reisingen. GoXplore har blant annet et slikt tilbud, men ejg vil anbefale deg å gjøre litt research. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med Den Australiske Ambassaden og spørre hvordan dette med arbeidsvisum funker dersom du ønsker å reise utenom en organisasjon.

Når du flytter ut av Norge for å jobbe så vil du generelt sett ikke ha rett på penger fra NAV.  Uansett anbefaler jeg deg å snakke med NAV Internasjonalt om dette, og sette deg godt inn i konsekvensene av å flytte til utlandet i forhold til helsetjenester, stønader fra NAV og hva du må tenke på.

Eller så finnes det muligheter å reise utlands som ikke er så dyre, for eksemepel ved frivillig arbeid og lignende. Men husk at Australia og USA/Hawaii er dyre destinasjoner hvor det meste koster penger. Jeg legger ved et åar aktuelle artikler som du burde sjekke ut. Husk uansett at å tenke hva som virker spennende og gøy for deg, og ta valget deretter!

 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til!

 

Vennlig hilsen

UngInfo Oslo i samarbeid med ung.no

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nyttig å vite om språkreise

Flere og flere ungdommer ønsker å komme seg ut i verden for å oppleve kultur, lære språk, eller for å få litt sol på kroppen. Her får du en guide om hva som er viktig å huske på.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer

Viktig å tenkje på for utanlandsstudentar

skilt land (colourbox.com)

Som alltid er det avgjerande for eit vellukka studieår at ein set seg godt inn i kva skulen tilbyr, kva rettar du har og kva kontraktvilkår som gjeld før du vel studiestad. I utlandet må ein òg ta høgde for kulturelle og lovmessige skilnadar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise