Hopp til hovedinnholdet

Dobbelt statsborgerskap, reise til utlandet.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 20 år og skal reise til hjemland mitt på feire og har doble statsborgerskap hva kan skjer hvis jeg reise til hjemland mitt? kan som er regler for utenlandsk norsk borger? ny regler? får jeg porblem når jeg kommer tilbake til norge ?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har ikke gitt opplysninger om hva som er bakgrunnen for at du har to statsborgerskap. Derfor tar jeg i svaret mitt utgangspunkt i de generelle reglene som finnes om dette temaet.

Utgangspunktet etter norsk rett er at man bare kan ha ett statsborgerskap.

Det finnes imidlertid flere unntak fra denne hovedregelen som gjør at man på lovlig vis kan ha dobbelt statsborgerskap. Du kan lese mer om dobbelt statsborgerskap her: www.udi.no/ord-og-begreper/dobbelt-statsborgerskap/

For at man skal kunne ha dobbelt statsborgerskap er videre hovedregelen at det ikke er mulig å løse seg fra sitt tidligere statsborgerskap.

Du kan lese mer om dette her: www.udi.no/ord-og-begreper/losning-fra-tidligere-statsborgerskap/

Jeg anbefaler deg å lese det som står i linkene jeg har sendt deg, da de er oversiktlige og gir god informasjon.

Er det slik at du på lovlig vis har to statsborgerskap er svaret på spørsmålet ditt at du ikke skal få problemer når du kommer tilbake til Norge igjen etter reise til ditt hjemland, eller til utlandet generelt. Dersom du har to statsborgerskap uten at det er noen grunn til dette i følge loven, vil konsekvensen kunne bli at du mister ditt norske statsborgerskap. Du vil i så fall være avhengig at en form for oppholdstillatelse for å kunne bo i Norge.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise