Hopp til hovedinnholdet

Alternativer til å gå på vanlig skole?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente som går i 8. klasse. Jeg trives verken på skolen eller hjemme. Jeg har lite venner og hjemme er det mye skilsmisse-tull. Men tanken på å gå to år til på den skolen jeg går nå dreper meg. Lurer på om det finnes noen andre muligheter, noe som å ta 9. klasse på cruice, bo alene i spania, gå på kostskole i oslo.. Hva som helst!! Vil bare bort, fra skole og foreldre! Kan du fortelle meg om det finnes noen andre muligheter enn å gå på den skolen jeg går på nå? Jeg vil ikke bytte skole til nabokommunen eller noe sånt.. Takk på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi synes jo det er trist at du ikke trives hjemme. Det bør du jo få ordnet opp - enten selv - eller ved hjelp av helsesøster e.l. på skolen.

Når det gjelder kostskoler, så finnes ikke det i Norge. Det eksisterer heller ikke noen grunnskole på cruiseskip.

Når det gjelder flytting for om mulig å gå på skole andre steder enn hjemme der du bor, er det sterkt begrenset. Årsaken er at du er umyndig (under 18 år). Ingen kan i utgangspunktet flytte hjemmefra for godt før de er myndige. Inntil da er det foreldrene dine som kan bestemme dette.

Hvis du leser i artikkelen nedenfor, ser du hvilke rettigheter som gjelder flytting for mindreårige. Du er dessverre juridisk sett mindreårig helt fram til myndighetsalder.

Derfor bør du nok absolutt forsøke å løse denne leie situasjonen din sammen de foreldrene dine. Etter at du er blitt myndig, kan du selvfølgelig på en helt annen måte enn nå, velge å flytte hvor du vil.

Lykke til! 

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan foreldrene dine nekte deg å flytte for å gå på skole?

Gutt diskuterer med faren sin (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du ønsker å gå på en linje de bare har på en videregående som ligger for langt unna? Kan foreldrene dine da nekte deg å flytte dersom de ikke vil at du skal det?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise