Hopp til hovedinnholdet

Kan en 13åring være alene en måned.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Er ei dame på 30 år - Har 3 barn. den eldste er 13 og den yngste er 1 år. Barnet i mellom er 10 år. I desember tenkte jeg at vi kunne ta en Vietnam reise, i omtrent en måned. Men det som er, de de to eldste har jo skole - og jeg vil ikke ta den eldste ut av ungdomsskolen. Det er ikke bra. Men jeg tenkte å ta med de to andre på 10&1 år. Så kommer jo spørsmålet om jeg kan la gutten på 13 være alene hjemme i en hel måned? Og kan jenta på 10 ha fri fra skolen i en måned? Vennina mi har gjort det, og dei ble utvist, men de hadde rett til å komme tilbake på skolen. så alt gikk helt fint med dem,og dei gikk på samme klasse som vanlig. Så går dette ann?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Dette er en svartjeneste for ungdom. Jeg velger å svare deg likevel da det gjelder barn og ungdom sin livssituasjon
Du lurer på om du kan la din 13 år gamle sønn være alene hjemme en måned mens du er i Vietnam. Jeg mener absolutt nei! Han er alt for ung til å ta hånd om seg selv. Det er mye for en ung gutt som på 13 år å følge opp skole, hus, mat og alt som hører med i en ung gutt's liv. Hva om han blir syk, og ingen er der til å skaffe hjelp. Han er også i en sårbar alder der han kan komme ut for mange problemer utenfor hjemme, kriminalitet, rus osv. Han er fortsatt et barn og trenger trygge grenser og ettersyn. Han kan bli redd og utrygg når han blir alene, dette kan gi han problemer.
 
Jeg synes du skal høre med skolen om de mener datteren din kan få undervisning og den oppfølgingen hun trenger viss hun er borte fra skolen i en måned. Det er først og fremst datteren din som kan tape på å miste mye undervisning selv om ingen nekter henne å komme tilbake. Hilsen

Familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise