Hopp til hovedinnholdet

Har du noen tips til hvordan jeg kan gå bort og snakke med andre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er enebarn og til juleferien skal jeg, mamma og pappa dra på ferie til Australia. Jeg gleder meg veldig men på samme tid gruer jeg meg. Jeg tror jeg sliter med depresjon og jeg har ikke forfalt dem det. Jeg krangler også ganske mye med dem og vis jeg blir trist(noe som skjer ganske ofte) har jeg en tendens til å gå på rommet mitt og gråte. Jeg er VELDIG sjenert å tørr ikke å gå bort til de andre i klassen min alene selvom jeg har kjent dem i veldig mange år. Jeg vet ikke hvor lenge vi skal være på de forskjellige stedene men vi skal være i Australia i ca 2 uker. Har du noen råd som kan gjøre at jeg har det gøy gjennom hele turen å ikke bare deler av dem, hvordan jeg kan tørre å gå bort til andre for er ganske god i engelsk så det er ikke problemet. Og har du noen tips til hvordan jeg kan krangle mindre med mamma og pappa?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du sender inn spørsmål til oss. Det høres ut som at din sjenangse går ut over daglig livet. Hva jeg anbefaler deg er å gå å snakke med helsesøster på skolen. Og siden du kjenner de som du går i klasse med og (kanskje egenlig kan være litt småtrygg på dem) så er framgangsmåten som ofte er anbefalt at man presser seg litt etter litt. Det vil si at du begynner med å si hei, og snakke litt lett med de du er mer trygg på, så går du over til å ha litt samtaler og ser om det føles bedre. Til slutt så går man bort og tar kontakt med de som man kanskje ikke pleier å snakke med.

Når det gjelder å gå bort på fremmede på Australia turen så anbefaler jeg deg samme framgangsmåte, men at det er de som du synes ser ''velkommende'' som du først snakker med. Det kan være noen du møter på din samme alder, en som ser hyggelig ut, en reiseguide eller noen foreldrene dine har snakket litt med. Også gå videre derfra.

Du kan også skrive ned en liste på gode kvaliteter ved deg og ting du føler du mestrer, slik som engelsk som du kan ha i lommeboken og se på når det blir slitsomt og du trenger noen ting som løfter deg opp.

Når det gjelder depresjonen du føler du har så har vi noen artikler som kan hjelpe deg med å få det bedre. Hvordan du kan få det bedre med din mamma og i kommunikasjonen der så er ett råd at du velger hvilken ting som er viktige å krangle/diskutere og hva som man kan la ligge. Dette kan dere gjøre fra begges side slik at det ikke blir så slitsomt.

Vi har noen artikler som kan hjelpe deg på mange av punktene her, legger ved dem under. Ønsker deg lykke til! 


Vennlig hilsen Ungdomsredaksjonen, ung.no 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise