Hopp til hovedinnholdet

Utveksling med skoler i USA etter Vg1 på videregående skole i Norge

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tenker på å flytte til USA, og gå 2 videregående der ( går første åre mitt nå). men jeg vill ikke betal masse penger for å reise igjennom noe utvekslingbyrå. så har noe spørsmål. 1. hvordan kommer jeg meg inn på skole i USA? hvor mye koster det å gå på skole der ? hva er søknadfristen for skoler i USA ? 2. hva bør jeg tenke på når jeg skal flytte dit? 3. hvordan finne en plass å bo som ei som er student har råa til ( kan gjerne bo på hybel med noen andre studenter) ? og hvordan jeg kan finne meg jobb. 4. hvordan får jeg kontakter der, kan skolen jeg søke på hjelpe meg skape kontakt med de jeg muligens skal bynner i klasse med. 5. hvor kan jeg flytte som er et bra miljø som ikke er så dyrt å bo? 6. hvordan gjør jeg det med sykehus og oppholdstiltele? 7. trur du det er noe problem om man ikke er så flink i engelsk? man lærer vell engelsk ganske kjapt. trur det vart alt jeg lurte på, tusen takk for svar og hjelp, betyr mye! :D

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Vi vil absolutt ikke anbefale å ordne alt dette på egen hånd. Det kan fort koste mye mer enn et organisert opphold gjennom utvekslingsorganiasjoner i Norge.

1) Hvis du skal gjøre ting selv må de søke opp forskjellige skoler der du ønsker å utveksle. Vi har ingen oversikt over skoler i USA. Foreningen for norske studenter i utlandet (www.ansa.no) eller fylkesmannen i Vest-Agder (som administrerer utenlandsstudier i Norge) , kan muligens ha en liste.

2) Det spørsmålet kan ikke vi svare på, dessverre, da dette avhenger veldig fra person til person og hvor du eventuelt skal flytte og med og til hvem?

3) De fleste utvekslingsskoler har egne hybler for studenter, eller de bor privat hos en famlie som har familiemedlemmer som går på den ønskede skolen. Her må du også sjekke med lånekassen (www.lanekassen.no) hvilke skoler i USA som gir stipend og/eller lån.

4) Kontakter må du skaffe deg ved direkte å oppsøke den ønskede skolen (via e-post eller hjemmeside).

5) Hvilke skoler som er bra og hvilke som kan anbefales, vet både din videregående skole i Norge noe om - eller Ansa. Husk at USA er et kjempestort land med 60 ganger Norges befolkning og flere titalls tusen high-schools. Derfor kan det faktisk være ganske komplisert å ha oversikt over slike spesifikke ting, men utvekslingsorganisasjoner jobber alltid med seriøse og gode skoler i så henseende.

6) Du er nødt til å tegne en sykeforsikring før du drar (utvidet reiseforsikring f.eks.). Den må gjelde så lenge du skal være der borte. Ved utveksling får man automatisk oppholdstillatelse (visum) for inntil 12 måneder når man kommer fra Norge.

7) Jeg er vel litt engstelig for at hvis du har dårlige engelskkunnskaper, vil du kunne streve litt. Amerikanere tar ikke hensyn til ditt engelsknivå. De forventer at du forstår det meste av det som blir sagt, samt at du kan redegjøre for deg på engelsk til enhver tid. Da må du - før du drar - jobbe mye med engelsken din for eventuelt å forberede kunnskapen noe. Du vil også lære mer der borte, selvfølgelig!

 

Men jeg håper du ser av våre svar at du BØR UTVEKSLE GJENNOM EN ORGANISASJON HER I NORGE. De har nettverket som skal til for et flott utvekslingsår. Du må ha familie der borte som kan hjelpe deg i alle situasjoner, hvis du skal resie på egen hånd etter Vg1.

Uansett: Lykke til! 


Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise