Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra på utveksling?

Annet 16 år
 

Spørsmål

hvordan får jeg dratt på utveksling!! jeg er desperat av å komme meg bort en stund fra alt jeg kjenner og jeg vet at utveksling år er noe for meg. men jeg vet ikke hvordan jeg skal få det til og med meg foreldrene. spørsmål: 1. hvor er det best å søke 2. hvordan snitt burde man ha 3. når burde man søke 4. kan man gå på utveksling når man går på et yrkesutøvelse fag 5. må man være under 18 når man reiser 6. kan man være 18 når man reiser til et land 7. hvordan skal jeg få størst sjanse til å dra på et utveksling år 8. hvordan få stipend 9. hvordan virke voksen når man drar på intervju 10. hvor stor sjanse er det at man ikke får dratt på utveksling når man har under 4 i snitt 11. hvor er det best å søke 12. hvem er de beste landene å dra (størst sjanse til å få plass, trygg het, skole, avslapping, vertsfamilier) 13. hva må jeg gjøre for å få plass 14. er skolene vanesklier 15. hvordan er sjansene når man har under 4 i snitt og har dysleksi

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er flott at du har lyst til å dra på utveksling. Det er spennende og er fullt mulig selv om du har dysleksi, men det krever stor grad av selvstendighet. Vi kan ikke svare deg svar på alt du lurer på, men vi kan gi deg noen tips om hvordan du kan gå frem for å samle informasjon. 

Det i utgangspunktet enklest å dra i utveksling på vg2 på videregående skole hvis du går på et av de studieforberedende utdanningsprogrammene. For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge, og dette skal forhåndsgodkjennes av skolen din. På de yrkesfaglige utdanningsprogrammende er det vanskelig å finne noe som er likt nok, derfor er det ikke så vanlig å få utveksling når man går et yrkesfag. Det kan likevel være mulig hvis skolen din har egne utvekslingsavtaler. Sjekk gjerne med den eller de skolene du vurderer å søke på.

Det er en annen mulighet når du går yrkesfag. Hvis du skal ta fagbrev i Norge må du være lærling i Norge, men det kan være mulig å ta deler av læretida i utlandet:

Eurodyssey er et program for utveksling mellom europeiske regioner. Dette er for ungdom i alderen 18-30 år og innebærer at man får muligheten til å gjennomføre et 3 - 7 måneder langt yrkesopplæringskurs i et annet land. Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner - søknadene som mottas matches med ønskene fra firmaer som ønsker lærlinger. Du kan lese mer på www.eurodyssee.net.

Hjemfylket ditt kan også ha egne avtaler eller prosjekter som gjør det mulig å ta deler av læretida i utlandet. Sjekk med fagopplæringen der du bor.

Be rådgiver på skolen din om å få hjelp til å finne ut av mulighetene i ditt hjemfylke. Der kan du også få informasjon om hvordan du skal gå frem for å søke, i tillegg finner du noen tips i artikkelen nedenfor.

Lykke til!

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise