Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg dra i utveksling på vg1?

Annet 16 år
 

Spørsmål

hei jeg tenker å ta et utveksling år og det jeg lurer på er: jeg tenker å ta første året mitt på nytt, jeg lurer på om det går an å ta vg 1 på en yrkesutøvelse linje i et annet land på utveksling og hvilket land er best å dra da.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er ikke mulig å dra på utveksling på vg1, bare på vg2.

For å få støtte fra Lånekassen må utvekslingen komme istedenfor Vg2 i Norge, ikke i tillegg til, så fagsammensetningen skal i størst mulig grad tilsvare det du skulle hatt i Norge, og dette skal forhåndsgodkjennes av skolen din. På de yrkesfaglige utdanningsprogrammende er det vanskelig å finne noe som er likt nok, derfor er det ikke så vanlig å få utveksling når man går et yrkesfag. Det kan likevel være mulig hvis skolen din har egne utvekslingsavtaler. Sjekk gjerne med den eller de skolene du vurderer å søke på.

Det er en annen mulighet når du går yrkesfag. Hvis du skal ta fagbrev i Norge må du være lærling i Norge, men det kan være mulig å ta deler av læretida i utlandet:

Eurodyssey er et program for utveksling mellom europeiske regioner. Dette er for ungdom i alderen 18-30 år og innebærer at man får muligheten til å gjennomføre et 3 - 7 måneder langt yrkesopplæringskurs i et annet land. Det kreves ingen spesielle kvalifikasjoner - søknadene som mottas matches med ønskene fra firmaer som ønsker lærlinger. Du kan lese mer på www.eurodyssee.net.

Hjemfylket ditt kan også ha egne avtaler eller prosjekter som gjør det mulig å ta deler av læretida i utlandet. Sjekk med fagopplæringen der du bor. Be også rådgiver på skolen din om å få hjelp til å finne ut av mulighetene i ditt hjemfylke.

Lykke til!

 

Med vennlig hilsen 

Veiledningssenteret Follo, i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vg2 som utvekslingselev? Les dette!

utveksling fly (colourbox.com)

Her får du tips til planleggingen og oversikt over godkjente utvekslingsorganisasjoner.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise