Hopp til hovedinnholdet

Skal på ferie i Malta. Kan jeg ha med snus i bagasjen uten at det blir oppdaget?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg skal på språkreise i sommer til Malta i 3 uker. Jeg snuser og mine foreldre vet ikke noe om det, de er veldig strenge med sånt. Så jeg lurte på siden jeg er mindreåring om jeg kommer gjennom sikkerhetskontroll visst jeg har det i håndbagasjen. Eller er det lov til å legge det i bagasjen? Visst jeg blir tatt, tar de det vekk da?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du forteller at du skal på språkreise til Malta i sommer, og du lurer på om du kan ha med snus i bagasjen uten å bli tatt. Du vil ikke at foreldrene dine skal oppdage at du snuser. I Norge er det lov å besitte/ ha snus selv om du er under 18 år, sånn at ingen kan ta snusen fra deg om du blir tatt med snus i håndbagasjen i Norge.

I følge tobakksskadeloven § 9 er det forbudt å eksportere snus til land som er medlem av EØS (det Europeiske Økonomiske Samarbeidsområde), og som har utferdiget forbud mot omsetning av snus. Videre sier loven at eksportforbudet ikke gjelder for snus som tas med av en reisende til dennes personlige bruk eller til gave for personlig bruk. Dette betyr altså at det er forbudt å eksportere snus til Malta, men at det ikke er forbudt å ta med snus inn i landet hvis snusen bare skal brukes av en selv.

En ting som kan variere fra land til land, er aldersgrense for tobakksbesittelse. I noen land er det 18 års aldersgrense for å ha røyk og snus. Hvis du vil vite mer eksakt om aldersgrense, anbefaler jeg deg å ta direkte kontakt med ambassaden til landet du skal reise til.


Vennlig hilsen Røyketelefonen 800 400 85

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise