Hopp til hovedinnholdet

Redd for å fly

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Neste torsdag drar jeg på ferie til Polen. Men jeg gruer meg sånn, fordi vi skal fly. Jeg hater å fly, og er livredd forat flyet skal styrte. Hva kan jeg gjøre for å bli mindre redd, for innerst inne vet jeg jo at det til å gå bra.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Flott at du skriver til ung.no.

Det å være redd for å fly er egentlig en ganske naturlig ting, da det jo ikke er naturlig for mennesker å fly. På den annen side, så regnes flytransport faktisk som en av de tryggeste måtene å reise på, så kanskje er denne frykten helt ubegrunnet.

Når det er sagt, så er det ikke sikkert at det å vite det hjelper så mye på frykten din. Det som er viktig er likevel at du velger å "møte frykten" din og fly uansett. I forkant av flyturen så kan du gjøre noen forberedelser som kan hjelpe deg litt på reisen. Først og fremst kan det være nyttig å forsøke å gå gjennom hele reisen i hodet ditt og på den måten gjøre det som er usikkert og uforutsigbart noe mer forutsigbart. Forsøk å finne ut av hva du spesifikt er redd for. For de aller fleste vil det virke noe beroligende. Det kan også være fornuftig å snakke med den eller de du skal reise med og fortelle om frykten din. Da vil de kunne være der for deg som en støtte og trygge deg når frykten tar deg. Det kan også være en idé å ha med seg en god bok, lydbok eller film som du kan se på under reisen. På den måten holder du deg opptatt, og du vil ikke ha så mye tid til å tenke på og grunne over alt som kan skje på flyturen. Som regel er fantasien vår litt villere enn det virkeligheten som regel er. Heldigvis! Også er det med flyskrekk som med all annen frykt: Det er lurt å utsette seg for det, da kan du erfare at det ikke er så farlig som du overbeviser deg selv om, og du vil for hver gang sannsynligvis oppleve det som mindre og mindre skummelt.

Jeg ønsker deg lykke til! Og god tur!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Redd for å fly?

Fly (colourbox.com)

Ung.no gir deg tips om en bedre flytur, og avkrefter myter om flysikkerhet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise