Hopp til hovedinnholdet

Hva er mine muligheter for et friår på gård i Afrika?

Annet 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har ganske lenge drømt om å flytte til Afrika for en liten stund, og ha en frukt/grønnsak gård hvor jeg kan gå og plukke min egen mat, kanskje i friåret etter videregående og kanskje litt senere i tid. Spørsmålet mitt er om det er noen muligheter for dette? Og er det noen ordninger som kan hjelpe meg, eller er jeg helt alene om å søke etter gårder, reiser, oppholdstillatelse... Også var det penger. Går det å jobbe for (menneske/dyr/miljø)organisasjoner der nede med betaling og uten utdanning, eller måtte jeg fått en kassejobb? Takk på forhomd :) Sara

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du har spørsmål om friår på gård i Afrika, etter videregående. Når jeg gjør et søk på nettet finner jeg blandt annet nettsiden til Projects Abroad. De har prosjekter

innen landbruk i Ghana, Sør-Afrika og Togo i Afrika. I tillegg har de prosjekter på Jamaica og i Argentina. De tilbyr prosjekter du kan delta på mot en avgift. Jeg vil tro at denne organisasjonen og andre lignende organisasjoner hjelper til med det praktiske rundt det å delta på prosjektet. I følge nettsidene til Projects Abroad dekker avgiften: «kost og losji, reise-, syke- og ansvarsforsikring, lokaltransport til og fra prosjektet ditt på de dagene du jobber, samt støtte, råd og veiledning av våre ansatte her hjemme og i det landet du reiser til.»

Jeg tror det er nok så vanskelig å finne slike tilbud der du betaler for oppholdet gjennom å utføre arbeid. På nettsiden til Projects Arbroad begrunner de det på denne måten: «Våre samarbeidspartnere har knapt nok råd til å betale sine egne ansatte så det arbeidet våre frivillige gjør er nødt til å være frivilligbasert og selvfinansiert. Det er en klar prinsippsak for oss at organisasjoner eller enkeltpersoner i den tredje verden ikke trenger å betale oss noe. Vi mottar ingen statsstøtte eller hjelp utenfra.»

Når det kommer til finansiering av et slikt opphold, vil jeg tro det enkleste er å spare opp penger til oppholdet når du er hjemme i Norge. Lønningene i utlandet kan være betydelig lavere enn i Norge og det kan være vanskelig å få arbeidstillatelse i enkelte land. Du kan eventuelt kontakte organisasjonen direkte å spørre dem om de har råd når det kommer til finansiering. Jeg tror det kan være lurt å gjøre et søk på nettet. Dersom du finner en organisasjon som tilbyr et program som er interessant for deg, bør du kontakte de direkte med spørsmål du har om opplegget.

 

Hilsen

Kors på halsen i samarbeid med ung.no

På chat, mail & telefon (man-fre kl 14-22)
Korspahalsen.no - 800 333 21

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise