Hopp til hovedinnholdet

Vil reise på besøk til venner jeg har fått på Internett men er redd foreldrene mine sier nei

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, jeg er 15 år. jeg har tre venner på internett som jeg har chattet med, snakket i tlf med og skypet med med kamera på i flere år. jeg kjenner de veldig godt, og har til sommeren lyst til å dra å besøke de, men er redd mamma og pappa sier nei. jeg og en av de kameratene har snakket mye om dette og han sa at han kunne spørre moren sin om æ kunne sove og være hos de mens de er der.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Jeg skjønner godt at du har lyst til å møte internett-vennene dine, som du har kjent i flere år! Samtidig skjønner jeg også hvis foreldrene dine er skeptiske til dette og kanskje sier nei. De kjenner dem ikke like godt, og ikke på samme måte som du gjør. Dette er trolig mennesker de aldri har møtt og de kan ikke være sikre på at de vil deg vel, selv om du sier det og kan "gå god" for dem. Så hvis foreldrene dine sier nei til noe slikt er nok rett og slett fordi de ønsker å beskytte deg, og å ta vare på deg så det ikke skal skje noe med deg.

Mitt råd er at dere setter dere ned og snakker sammen om det. Fortell at dette er noen du opplever som gode venner, og at det er viktig for deg å få lov å møte dem. Fortell hvorfor det er viktig for deg! Jeg tror nemlig - at hvis de forstår hvorfor du ønsker dette så sterkt, er det lettere for dem å godta ønsket ditt og å samarbeide med deg for å finne en løsning.

Spør videre foreldrene dine, om hva som skal til for at de skal la deg få møte internett-vennene dine. Hvordan kan du få dem til å stole på at det vil gå bra? Hvordan kan du og de sikre at det vil bli en positiv opplevelse for deg å møte dem? Hør med foreldrene dine om det er noe de er redde for at skal skje, og eventuelt hva som kan gjøres med det. Min første tanke er at kanskje mamma og pappa skal få bli med deg og møte både vennene dine og foreldrene deres den første gangen. Da kan de skape kontakt og finne ut av om det virker trygt for deg å være der. Dette vil minske usikkerheten. Hvis det er langt unna og du må overnatte, så kanskje dere kan sove et annet sted. Så kan heller overnatting bli et tema neste runde. 

Alle slike nye bekjentskaper og ordninger som kommer til på internett, er lure å ta skritt for skritt og i rolig tempo. Da kan alle parter (inkludert deg) sikre seg om at dette er en ok relasjon, og noe som virker trygt og fint. Dessverre er det mange eksempler på at bekjentskaper som ungdommer (og forsåvidt voksne) gjør på internett, ikke alltid er med gode hensikter. Da er det viktig å ta forhåndsregler. Så hvis foreldrene dine er skeptiske, kan du se det som et uttrykk for deres omsorg og beskyttelse ovenfor deg. Altså, egentlig noe fint og noe foreldre skal ta ansvar for.

Men likevel håper jeg at de tør å la deg utforske vennskapet du har fått via internett, og at det blir en positiv opplevelse å få møte dem. 

Jeg legger ved et par artikler som tar opp det du spør om. Jeg ønsker deg lykke til!

 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vet du hvem du chatter med?

Jente med mobil (colourbox.com)

Har du alltid kontroll på hvem du snakker med på nettet eller i sosiale medier? Og kan du egentlig vite hvem du chatter med?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise