Hopp til hovedinnholdet

Har masse familie i USA og har veldig lyst til å flytte dit. Men hvordan skal jeg bli sikker på at dette er et riktig valg?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg bor i litt utafor Oslo. halve familien min bor i USA og har mye kontakt med de der borte. men dessverre kan vi kun dra dit 1 gang i året. hele livet mitt har jeg drømt om å flytte dit. Grandma, Grandpa, kusiner, tanter ofg stort sett hele familien min bor der og jeg vil så gjerne flytte dit! jeg har jo mange venner her som jeg vil jo holde kontakt med de fortsatt men jeg har faktisk mer lyst til å flytte til Usa. jeg er jo klar over at jeg kommer til å savne alle og alt her i Norge når jeg flytter, men jeg kommer jo til å få et liv der borte også! besteforeldrene mine i Usa har jo snart fylt 90 år jog vil være med de den siste tiden og vil være der jeg føler jeg kommer over ens med. hvordan skal jeg da finne ut om jeg får det bedre der enn her i Norge? tror dere at jeg føler meg bedre der? hvordan skal jeg da isåfall få foreldrene mine til å komme på min side i dette? jeg er usikker på om hva jeg egt vil. vil jeg vente til jeg blir eldre sp jeg kan flytte selv og alene?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! Det høres fint og spennende ut å ha familie både her og i USA. Jeg skjønner godt at du savner de du har der nede, og at du vil være mer der enn hva familien din har mulighet til slik det er nå. Mange barn og unge har det slik, at de føler tilhørighet til flere forskjellige steder. Jeg tenker at du kan se på dette som en styrke og en berikelse i livet ditt, selv om jeg skjønner at det også noen ganger kan få deg til å føle splittelse eller usikkerhet i forhold til hvor du hører hjemme aller mest. 

Jeg ser på spørsmålet ditt at du er 14 år gammel. Som du selv skriver er du nok litt for ung til å flytte til USA alene nå. Jeg tipper at også foreldrene dine er enige i dette. Men hva om du planlegger et utvekslingsår til USA når du begynner på videregående? Da kan du bo hos noen i familien din, og du får virkelig prøvd deg på å leve i USA over tid. Det er mest vanlig å ta utveksling i 2.klasse på videregående, men jeg vil anbefale deg å kontakte lånekassen og ANSA for å høre mer detaljert om hvilke muligheter som finnes for deg. Kanskje er det annerledes når du allerede har en familie du kan bo hos.

Innen du kommer så langt, er det kanskje mulig for deg å få reise på en ekstra alene-ferie til USA og til familien din der nede? Når noe er viktig, og når man virkelig vil noe, kan man klare å jobbe hardt for å få det til. Ta deg en ekstrajobb, ønske deg reisepenger til bursdag og jul, og kanskje om en stund så har du råd til flybillett til USA og kan reise ned alene på en ferie. 

Jeg håper dette var noe til hjelp. Jeg legger ved et par artikler til om utveksling til USA. Jeg oppfordrer deg til å allerede nå begynne å tenke på det og å diskutere det med foreldrene dine. Jeg ønsker deg lykke til, håper du finner ut hva som er best for deg. 

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

10 steg til utdanning i utlandet

Gutt jobber på skolen (colourbox.com)

Drømmer du om å studere i utlandet? ANSA har hjulpet norske studenter med å realisere denne drømmen i 60 år – her gir de deg sine ti beste tips!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise