Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg gjøre før jeg flytter til min mor i USA?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har tenkt å flytte til USA for å bo med min mor. Jeg har dobbelt statsborgerskap (norsk og amerikansk), så det jeg lurer på er hvordan jeg gjør dette på rett måte? Jeg vil ikke miste mitt norske statsborgerskap, min far bor her. Jeg har hatt dobbelt statsborgerskap siden fødsel. Er det noen jeg må melde fra til her i Norge? Hva må gjøres før jeg flytter, mtp adresse osv? Kan jeg fortsatt ha min norske adresse hos min far? Er det noen jeg må ringe eller kontakte før jeg flytter? Både på den norske og den amerikanske siden? Og når det gjelder skolegang, hvor mye er norsk videregående "verdt" der borte? Er fullført barn og ungdom VG2 det samme som å ha en high school diploma? Eller må jeg ta GEDen uansett sann jeg får gyldig high school diploma?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så lenge du automatisk fikk dobbelt statsborgerskap ved fødselen (altså uten at foreldrene dine måtte søke om det), vil du ikke miste det norske statsborgerskapet ditt selv om du flytter til USA. Du kan lese mer om dobbelt statsborgerskap på UDI sine nettsider

Det eneste du bør gjøre, er å kontakte Folkregisteret og snakke med dem/melde flytting. Jeg vil anbefale deg å kontakte den amerikanske ambassaden for å få svar på om du må kontakte amerikanske myndigheter, og eventuelt hvem, i forbindelse med flyttingen din.

Du må også vurdere om du skal avslutte bankkontoene dine i Norge, og hvem du ellers må melde flytting til. 

Det er vanskelig for meg å si hvordan norsk skolegang tilsvarer den amerikanske, og hvordan det vil være for din situasjon. Om det er skolen eller staten du bor i som bestemmer vet vi i ung.no dessverre ikke. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med skolen du skal starte på, den amerikanske ambassaden eller prøve å finne noen som kan gi deg informasjon om dette i USA. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Hilsen juristen og UngInfo, ung.no 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise