Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg få blodpropp?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg skal på flyreise til USA i sommerferien. Jeg går på Loette p-piller (startet med det i april/mai) og har lest at faren for blodpropp øker ved flyturer på mer enn 4 timer samt ved oppstarten av disse pillene. Jeg skal fly i 10 timer og er følgelig bekymret for dette. Har ikke blodpropphistorie i familien og er ellers frisk. Har tenkt til å bruke støttestrømper, drikke vann og bevege meg jevnlig. Er det stor fare for at jeg skal få blodpropp på en slik reise da? Vil også si at dette er en veldig fin side! Hilsen jente 18

 

Svar
Hei jente, 18 år.

Takk for at du skriver til Ung.no.
Så bra at du liker siden vår.

Jeg synes at det viser at du er en ansvarsbevisst ung kvinne at du har tenkt igjennom dette med fare for blodpropp i forbindelse med bruk av p-piller og det å fly.

Generelt er faren for blodpropp noe høyere for de fleste av oss når vi flyr langt.

Du har også rett i at faren for blodpropp er noe høyere ved bruk av p-piller, særlig de første 6 mnd.

Blodpropp faren på flyturer skyldes at vi ofte sitter alt for lenge stille, og vi drikker for lite vann, og noen ganger for mye alkohol, for å nevne noe.

Du har jo virkelig funnet gode tiltak for å forebygge blodpropp.

Jeg tenker derfor at dette vil gå bra.

Imidlertid så kan jo ikke jeg garantere eller forutsi om du får blodpropp.

Ingen kan gi garantier, men hvis du bruker støttestrømper, drikker en del vann og beveger bena dine jevnlig under turen så går dette fint.

Reis deg opp og gå litt rundt.

Det anbefales at man går en del, og ikke faller for fristelsen til å sove hele veien.

Jeg håper at dette var svar på spørsmålet ditt.

God tur!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

P-piller, p-ring og p-plaster - og fare for blodpropp

Vond arm

Kombinasjonspreparater (p-piller, p-ring og p-plaster) er trygge og sikre prevensjonsmetoder, men har også noen bivirkninger. Blodpropp er en sjelden, men alvorlig bivirkning. Det er viktig at du som bruker et kombinasjonspreparat kjenner til symptomene på blodpropp, slik at du kan komme raskt til behandling dersom du har mistanke om at du kan ha fått dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise