Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om pass.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Til sommeren skal jeg på klassetur til Spania, men det er bare 1 problem. Jeg har ikke norsk-pass, bare utenlandsk-pass og den har gått ut på dato men jeg har permenent oppholdtillatelse i Norge. Må jeg fornye den utenlandsk-passet mitt først for å kunne reise dit? eller må jeg ha norsk pass? Har lest litt på udir at man må først ha norskstatsborgerskap for å kunne søke norskpass og det tar ca. 1 år!! Men jeg så et sted på nettet at man kunne søke nødpass hvis man absolutt har et behov for pass og det ikke er mulig å vente på et ordinært pass før planlagt reise, som kalt midlertidlig pass. Kan jeg søke det? Eller må også først ha norskstatsborgerskap?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du kan ikke søke om norsk pass hvis du ikke er norsk statsborger. Dette gjelder både et ordinært pass og et nødpass. Passet skal være et dokument som blant annet viser hvilket statsborgerskap en person har.

Du må derfor få fornyet ditt utenlandske pass for å bli med på turen.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Om statsborgerskap

Norsk pass (colourbox.com)

Et statsborgerskap vil si at du hører hjemme i et land. Når et barn blir født, blir barnet automatisk norsk statsborger hvis moren eller faren er norsk statsborger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise