Hopp til hovedinnholdet

Hvilke aktører kan jeg reise gjennom hvis jeg vil på språkreise eller jobbe som frivillig i utlandet? 

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har veldig lyst til bruke friåret etter vgs på å reise, men er usikker på hvordan jeg kan gjennomføre dette. Har mest lyst til å reise til Spania, men åpen for andre ting. Jobber gjerne, enten vanlig eller som frivillig. Alt jeg har sett på koster masse penger, feks å reise gjennom EF. Er også redd for at jeg ender opp med et useriøst selskap eller at jeg surrer meg bort i et eller annet tull alene i et fremmed land. Har aldri reist alene før, og har heller ikke så mye penger å bruke, og vil ikke ta opp masse lån. Har planer om å studere etterpå, så vil ikke starte studiet med et stort studielån. Hadde vært veldig gøy å ta språkkurs i spansk, men eneste seriøse side jeg har sett er EF, og det er svindyrt. Har dere noen tips til SERIØSE aktører, muligheter for å jobbe frivillig/vanlig jobb (selvom jeg ikke har mer kunnskaper i spansk enn vgs undervisning), og hvordan kan jeg gjennomføre alt det praktiske med dette? Har også sett på noen folkehøyskoler m reising, men er svindyrt :(

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål. Så spennende du vil reise! 

Jeg forstår det kan være vanskelig å vite hvor man skal begynne. Det finnes flere aktører enn EF som sender ungdom til utlandet, men å dra på en lengre reise vil uansett koste litt. Jeg anbefaler deg å sjekke ut UngInfo sine nettsider om å reise ut i verden.

Frivillig arbeid: 
På denne nettsiden kan du lese og finne en oversikt over flere organisasjoner som sender ungdom ut som vil drive med frivillig arbeid.

Noen av organisasjonene kan du reise gjennom gratis, mens andre koster penger. Når det gjelder alt det praktiske rundt reisingen anbefaler vi deg å ta kontakt med de aktuelle organisasjonene direkte. Da kan du få bedre informasjon om hvordan de jobber og de kan hjelpe deg videre i prosessen. 

Språkreise: 
UngInfo har også oversikt over ulike organisasjoner som arrangerer språkreiser for unge på nettsidene deres. 

Folkehøgskole: 
Du har rett i at folkehøgskole koster en del, men det er nødvendigvis ikke noe du trenger å utelukke. 

Du kan få 106 340 kr i stipend og lån fra Lånekassen. Stipendet for skoleåret 2017-2018 er på kr 42 536, i tillegg kan du ta opp lån på opptil kr 63 804. 

De 106 340 kr fra Lånekassen er i første omgang er et lån. Pengene vil bli utbetalt månedlig, med et større beløp i begynnelsen av hvert semester. Hvis du fullfører skoleåret, vil 40 prosent av lånet bli gjort om til stipend (kr 42 536). Det er da penger du ikke trenger å betale tilbake. 

Noen folkehøgskoler koster mer. Da må du betale resten selv.

Jeg vet ikke hvilke folkehøgskoler du har tenkt på eller hvor høy prisen er der. Når det gjelder folkehøgskoler, så er det viktig å huske på at både kost og losji er inkludert i prisen. Du spiser alle måltider på skolen, og det eneste som koster i tillegg er altså lommepenger. Sjekk gjerne priser ved flere folkehøgskoler for å sammenlikne. Ofte finnes litt variasjon i pris, men dette handler oftest om at noen linjer er dyrere enn andre, at linjen kan inkludere utenlandsreise, dyrt utstyr eller liknende. Du finner oversikt over folkehøgskoler på folkehogskole.no.

Å dra på reise er et morsomt år hvor du kan bli bedre kjent med deg selv og oppleve mye morsomt! Er du usikker på hva du vil gjøre senere, er det også et fint tenkeår. Mange velger likevel ikke å gjøre dette på grunn av prisen. Som sagt er dette likevel ditt valg og ditt lån.

Er du fortsatt usikker, kan du også snakke med rådgiver på skolen om dette.

Jeg håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Et år på folkehøgskole?

Jente jobber med studier (colourbox.com)

Er du usikker på hva du ønsker å gjøre etter videregående? Lei av karakterer og skolestress? Vil du bruke et år på å gjøre nøyaktig det du har lyst til? Ta et år på folkehøgskole!

Les mer

Friår eller slutte på skolen - husk på dette

jente med sekk (colourbox.com)

Her er en huskeliste over hva du må ordne dersom du vil ta et friår før, eller i løpet av, videregående skole, bytte utdanningsprogram eller slutte underveis i skoleåret.

Les mer

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer

Hvem kan du snakke med om videregående skole?

Elev rekker opp hånda (colourbox.com)

Her finner du en oversikt over hvem du må snakke med for å få svar på spørsmål om eksamen, karakterer, inntak på vgs, vitnemål, omvalg eller utveksling, men også læreplass og ungdomsrett.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Frivillig arbeid
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om frivillig arbeid