Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil reise, men moren min er så overbeskyttende 

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har tenkt til å reise til Irland i en uke i sommer (alene). Har reist alene til England før. Er jo 19 så kan gjøre hva jeg vil, men moren min er alltid så overbeskyttende og urettferdig. Når broren min skal ut og reise blir hun alltid litt glad, men til meg sier hun at "fordi du er jente er det annerledes, du kan bli voldtatt og du er ikke like sterk osv". Hva skal jeg si til henne?? Synes sånt er håpløst og trist, jeg kan jo bli voldtatt hvor som helst. Hvorfor kan hun ikke være glad for at jeg skal kose meg i sommer. Hun er jo opp i årene også, og tenker gammeldags, men likevel..hadde jeg blitt voldtatt hadde hun sikkert sagt at det er min feil, enten pga. klesstilen min, hvor jeg oppholdt meg til det tidspunktet eller adferden min. For: "men kan jo ikke kontrollere seg". Føler at hun ser på meg som et offer og svak. Har alltid hatt lav selvtillit og å gå på reise alene gir meg en mestringsfølelse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Så fint du skriver til oss når du har det vanskelig. Du er som du skriver 19 år og bestemmer selv hvor du ønsker reise. Allikevel er det ikke alltid lett for foreldre å slutte å bry seg med hva barna gjør uansett hvor gamle de er. De vil alltid bekymre seg for om noe kan skje dem, det er en del av det å være foreldre. Jeg skjønner at du kan synes det er slitsomt at hun er så overbeskyttende og kommer med kommenterer, men det kan hjelpe å tenke på at det kommer fra et godt sted. Når det er sagt må hun respektere dine valg og det at du velger å reise alene i sommer. Jeg foreslår at du setter deg ned med henne og prøver å ha en ordentlig samtale om dette. Prøve å forstå hverandres sider: at du trenger litt mindre slike kommentarer som du nevner og så kan hun kanskje reflektere litt med deg over hvorfor hun sier det hun sier. Du kan også gi henne et innblikk i hva det å reise gir deg, at det betyr mye for deg og ditt selvbilde. Håper dette kan være et bidrag til en bedring av situasjonen. Lykke til.

Vennlig hilsen fra Familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik oppnår du respekt

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Du skal ha respekt for andre, men du skal også bli respektert! Finn ut hvordan du oppnår respekt, og få tips om hvordan du kan vise andre mer respekt.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise