Hopp til hovedinnholdet

Redd for å komme bort fra familien min på flyplassen

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Skal reise til Israel, og gruer meg til flyplassen. Jeg vet man risikerer grundig utspørring. Jeg har ingen ting å skjule, men er livredd for å bli tatt til side helt alene. Har også skjønt at de sikkerhetsvaktene kan ha litt ufhøffelig/sur/skremmende tone. Grunnen til at jeg er redd, er fordi jeg er så dårlig i engelsk. Jeg er redd for å bli tatt til side, slik at jeg ikke har kontroll på hvor familien min er. Når jeg ikke er noe flink i engelsk, er jeg redd for at jeg ikke skal klare å snakke for meg, og bare bli nervøs/skjelven. Jeg vet at jeg kan spørre om en av foreldrene mine kan oversette for meg, men er det garantert at de vil tillate det? Jeg er tross alt 18 år. Hva er i såfall det verste som kan skje? Jeg er så redd for å komme bort fra familien i et land der jeg kun kan kommunisere på engelsk. Kan være jeg burde stilt spørsmålet i reise-kategorien, men der var det ingen til å besvare, så da prøver jeg her. Vil ikke at dette skal ødlegge slik at jeg ikke tør å være med.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til oss!

Jeg skjønner at du er bekymret for dette. Prøv likevel å ikke ta sorgene på forskudd. Det er jo absolutt ikke sikkert at du kommer til å bli stilt noen spørsmål!

Ikke bekymre deg for engelsken din. Det er jo ikke sikkert at de på flyplassen er bedre enn deg. Dessuten er nok de ansatte på flyplassen vant med at mange ikke kan så mye engelsk. Det finnes alltid en løsning. Du har ingenting å skjule og da er det heller ingenting å være nervøs for. Hvis du blir tatt til side må du bare gjøre så godt du kan. De forventer ikke at du skal være kjempegod i engelsk. 

Det er nok ikke garantert at foreldrene dine får bli med, men det skader ikke å spørre. Det verste som kan skje er nok at de må vente utenfor. Det kan jo være lurt om dere snakker om dette på forhånd slik at dere vet hva dere skal gjøre dersom noen blir tatt til side.

Ikke vær redd for å fortelle foreldrene dine om hva du føler. Det er lettere når dere alle får snakket om dette og planlagt hva dere tenker å gjøre om noe skulle skje. Men husk: det er jo absolutt ikke sikkert at du blir stilt noen spørsmål! Det skjer jo ikke med alle og det er ingen grunn til at akkurat du skal bli tatt til side. 

Forsøk å roe ned og heller glede deg til ferien. Det går som oftest bra. De ansatte på flyplassen gjør bare jobben sin. Det er ingen grunn til at det ikke skal gå bra:)

Lykke til!

Hilsen ungdomsredaksjonen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forsikring på utenlandsreise

Skal du reise til utlandet må du sørge for at du har gyldig reiseforsikring. Les hvorfor det er viktig, og hvordan du skaffer deg det her.

Les mer

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Les dette før du skal ut og reise!

Jenter i London (colourbox.com)

Har du husket alt? Det er mye du bør tenkte på før du skal ut å reise. Les mer om hva du bør tenke på her!

Les mer

Råd ved bestilling av reiser på nett

Bestiller på nett (colourbox.com)

Skal du ut å reise og lurer på hva du bør huske på? Vi har samlet de viktigste rådene her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise