Hopp til hovedinnholdet

Hva skal jeg gjøre for å få mamma til å forstå meg?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har ikke likt meg hjemme etter at mamma gifta seg på nytt. Han er en fin fyr, men han har tre døtre og de har på en måte tatt min plass i hjemmet. Mamma oppfører seg som om de er hennes barn. Jeg har flytta til kjæresten min i USA. Men mamma vil at jeg skal komme tilbake. Selv om jeg prøver å forklare sier hun at jeg bare snakker tull. Hva gjør jeg?

Besvart 11.12.2018 14:27
 

Svar

 

Hei

Så bra at du tar kontakt! Du skriver at du ikke har likt deg hjemme etter at moren din giftet seg på nytt. Det er ikke vanskelig å forstå at det er en stor endring i livet med mammas nye mann og hans tre barn, selvom han er en fin fyr :) Med tre nye barn i huset opplever du kanskje at du og mamma får mindre tid sammen? Det kan også føles litt sårt, spesielt hvis dere har hatt et godt og nært forhold tidligere Du skriver at mamma ønsker at du skal komme tilbake. Antakeligvis betyr det at hun savner deg, og kanskje er hun redd for å miste kontakten med deg siden du bor så langt unna?

Du skriver at du prøver å forklare, men mamma forstår ikke helt hvordan den nye livssituasjonen påvirker deg. Du er jo over 18 år og kan bestemme over deg selv. De fleste ungdommer flytter hjemmefra etter videregående skole, noe som moren din sikkert er klar over. Kanskje selve årsaken til at du flytter har blitt vanskelig både for deg og for henne?

Jeg vil anbefale deg å forsøke å snakke med moren din en gang til. Forklar henne at du synes mannen hennes er er "fin fyr" men at det er uvant med så mange mennesker i huset. Tenk igjennom hva du ønsker videre i livet (bosted, skole, jobb osv) og fortell henne det. Hvis du savner tid sammen med moren din, kan du si det til henne. Det kan være godt for henne å høre hva du trenger eller ønsker at hun skal gjøre. Slik jeg forstår det du skriver er du viktig for henne og hun er viktig for deg, noe som er et godt utgangspunkt.

Jeg legger ved en lenke som kanskje kan være nyttig: 

www.ung.no/problhjemme/2121_Hvordan_snakke_med_foreldre_som_ikke_forst%C3%A5r_deg.html

Er du hjemme i Norge kan du evt. kontakte nærmeste Familievernkontor og be om en samtale dersom du trenger hjelp til å snakke med moren din om hvordan du har det. Tilbudet er gratis.

Link som hjelper deg med å finne det nærmeste familievernkontoret:
www.bufdir.no/Familie/Finn_familievernkontor/

LYKKE TIL!

Hilsen Familieterapeuten i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Når kan du flytte hjemmefra?

Gutt stryker ei skjorte (colourbox.com)

Du har ingen RETT til å flytte hjemmefra før du har fylt 18 år, men hvis du og foreldrene dine er enige om at du kan flytte er det ingen lov som hindrer deg.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise