Hopp til hovedinnholdet

Er vi bortskjemte fordi vi ikke vil på ferie?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Pappa vil at hele familien skal dra til Kreta i sommeren som kommer. Jeg og broren min har ikke lyst og når vi så ifra kalte pappa oss bortskjemte. Er vi bortskjemte for å ikke ville dra på ferie?

Besvart 20.12.2018 10:09
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss. Jeg syns absolutt ikke at en ungdom som sier ifra om behovene og meningene sine i forhold til ferien er bortskjemte. Jeg syns heller at de er tydelige, setter grenser og står opp for seg selv og sine ønsker.

En diskusjon om feire og valg av feriested bør involvere alle familiemedlemmer før det tas en avgjørelse. Ihvertfall når man har barn som er store nok til å si sin mening. Og når du er 13 år er du stor nok i massevis. Å ha med ungdommer på ferie som ikke vil være med kan være slitsomt for alle parter.

Når dere sa at dere ikke ville dra til Kreta, tipper jeg det var en grunn! Da er det viktig at samtalen mellom pappa, broren din og deg fortsetter slik at grunnene til at dere vil/ikke vil ting, kommer frem. Har du og broren din tenkt igjennom hvorfor dere ikke ønsker å reise på ferie? Hvorfor er et viktig ord her. Er det stedet (Kreta) det handler om eller er det ferie med familien i seg selv dere ikke ønsker?

Det kan være fint om dere forsøker å forklare pappa litt om hvordan dere tenker. Kom med ideer eller ønsker knyttet til ferien. Er det spesielle ting dere vil gjøre eller ikke gjøre? Forsøk å være så konkret som mulig, for da har pappa størst sjanse til å forstå dere! Gjør det mulig for han å planlegge noe som er hyggelig for dere alle. Jeg tipper at han egentlig vil ha en ferie der dere alle har det fint og at han bestilte Kreta-tur i beste mening. De fleste foreldre liker å gjøre bra ting for barna sine, og så prøver de så godt de kan. Når dere sa nei til pappa sitt forslag kan det hende at han ble såra og skuffa. Og istedenfor å klare å si noe om sine egne følelser, så la han skylda på dere og kalte dere bortskjemte. 

 

På den annen side kan det også være mer hyggelig enn dere tror, å dra på ferie med familien sin. Det kan bli greit hvis dere innstiller dere på at det blir greit. "Make the most out of it" er det noe som heter. Det er et fint ordtak, synes jeg. 

Jeg håper dere finner ut av dette sammen og at dere får en fin ferie når den tid kommer!!

Vennlig hilsen familieterapeuten

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise