Hopp til hovedinnholdet

Hvordan flytter man til utlandet?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, hvordan flytter man til utlandet? Jeg har bodd i Spania i flere år før og ønsker å flytte tilbake alene når jeg har tatt fagbrev da jeg ikke trives i Norge. Jeg lurer på hvordan dette da gjøres? Hvordan finner jeg meg jobb, hvordan er reglene for leiing av bolig, må jeg spare mye i forveien, og må jeg ha noen form for tillatelse for opphold? Jeg har også dyr (hund å kanin) vil det være OK å ta de med nedover? Jeg vil bosette meg fast, hvordan vil ting være med skatt osv da? Gjerne tilføy mer i svaret hvis det er noe annet jeg burde tenke på. Takk på forhånd.

Besvart 08.01.2019 14:46
 

Svar
Hei, og takk for ditt spørsmål! 

Først må du få foreldrene dine sin tillatelse siden du er under 18 år. De har fremdeles forsørgelsesplikt for deg og har derfor ansvar for at du har et sted å bo, mat osv. 

ANSA sine nettsider finner du informasjon over hvor du kan finne bolig i Spania. 

Hvis du har spørsmål om visum, oppholdstillatelse eller arbeidstillatelse i et bestemt land, kontakt Spainas ambassade i Norge. 

Det kan også være lurt å kontakte den norske ambassaden i Spania. De har nyttig informasjon om hvordan det er å leve der. Du kan også høre med de ang spørsmål om skatt og om du kan ta med dyrene dine ned dit. Vi har skrevet mer om hvordan du kan finne jobb i utlandet i artikkelen under. 

Det beste er nok at du og foreldrene dine finner ut av dette sammen. Jeg vet ikke grunnen til at du vil bosette deg der fast, men husk at du kan snakke med noen om dette hvis du ønsker. Helsesøster på skolen for eksempel. Det er alltid fint å få delt tankene sine med noen. 

Håper dette svaret var til hjelp. Lykke til! 

Vennlig hilsen 

UngInfo i samarbeid med ung.no 

UngInfo er et informasjonssenter for alle under 27 år. 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise