Hopp til hovedinnholdet

Ønsker å rømme hjemmefra, kommer det politi da? Og hva skjer med skolen?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei :) Jeg har lyst til å rømme hjemmefra, det er ikke noe galt med familien min, men jeg sliter inni meg, er til BUP men føler absolutt ikke at det funker, alt bli bare værre. Men hvis jeg rømmer hjemmefra, men først skriver brev til mamma om at jeg har det bra, at hun inne skal være redd, å at jeg kommer tilbake om noen dager... kan det får konsikvens? Kommer politiet til å lete etter meg? Hva skjer hvis de finner meg? Hva sjer med skolen?, siden jeg ikke kommer til å komme på skolen noen ganger, får jeg fravær å sånt. Jeg har en trygg å god plass å dra til, å trenger bare å komme meg vekk fra all dritten her noen dager

Besvart 27.01.2019 21:10
 

Svar
Hei, jente på 15 år!

Takk for spørsmålet ditt. Det høres ut som du har det slitsomt og kaotisk ut inni deg nå. Da kan det være fristende å rømme - men slik jeg forstår deg så rømmer du egentlig fra følelsene dine. Du sier at det ikke er noe galt med familien men at du har det vanskelig inni deg - det er derfor jeg tolker deg sånn.

Jeg tror nok foreldrene dine ville blitt veldig redde for deg selv om du skriver i brev at du har det bra. Jeg vet ikke konkret hva som hadde skjedd med politi og skole osv, men det som er sikkert er at å rømme ikke en lur måte å få det bedre på.

Det jeg tror jeg ville gjort var at du istedenfor å skrive brev forteller til foreldrene dine hvordan du har det nå og heller ber om tillatelse til å reise til det trygge stedet du ønsker. Kanskje vet foreldrene dine allerede hvor dette er siden du har dette som et trygt sted. Du kan forklare dem hvorfor du tenker at du trenger å dra dit. På den måten kan alle få det som de vil og foreldrene dine trenger ikke bli redde. Du trenger heller ikke å bekymre deg for politi. Det er også lurt å snakke med skolen om hvordan man har det. Det at du går til BUP får du gyldig fravær for. BUP kan i mange tilfeller også skrive uttalelser slik at man kan få tilrettelegginger på skole dersom det er behov for dette. På denne måten slipper du unna å få fravær men kan heller få hjelp til å opprettholde en skolehverdag som fungerer for deg. 

Når det gjelder det å gå til BUP så kan det for mange være vanskelig å fortelle om hvordan du har det inni deg. Det at du sier at du "sliter inni deg" sier meg noe om at du har mange ting som er vanskelig og dette gjelder kanskje vanskelige tanker og følelser. Det er lurt om du klarer å sette ord på hvordan du har det til din behandler i BUP. Det er også helt lov å si at man føler at alt blir verre når man er der - det viktigste er å forsøke å være åpen. Dersom man stenger inne det man tenker på og ikke forteller så blir det vanskeligere for den som skal hjelpe å hjelpe deg. 

Trenger du noen voksne å snakke med på chat/telefon dersom du synes det er vanskelig å åpne deg på BUP så kan du snakke med Kors på halsen

Håper at du kjenner at ting snur snart og at du får det bedre. Ønsker deg alt godt! 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise