Hopp til hovedinnholdet

Det jeg lurer paa er om jeg boer dra direkte til lege nor jeg kommer til Norge og sjekkes for MRSA og Svineinfluensa?

Jente 20 år
 

Spørsmål
Hei!
Jeg er ute aa reiser naa.Har vert i Jamaica,Argentina,Brasil(ikke helt i nord,men mye rundt omkring), Peru og Panama. Vi reiser snart videre til costa Rica, Nicaragua, Honduras, Belize, Mexico (soer) og Cuba. Saa er det tilbake til Norge. Det jeg lurer paa er om jeg boer dra direkte til lege nor jeg kommer til Norge og sjekkes for MRSA og Svineinfluensa? Jeg skal paa besok til min soster som har smaa barn og er redd for at jeg kan smitte dem med noe? Hvordan smitter egentlig mrsa? Og er det noen andre sykdommer jeg burde testes for? Har vert totalt avholden fra det motsatte kjonn..
Mvh. Erika
Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei
Dersom du jobber innenfor helsesektoren skal du sjekkes for MRSA når du kommer hjem. Du skal også oppgi at du har oppholdt deg utenlands dersom du blir syk og oppsøker lege eller innlegges sykehus etter hjemkomst. Ellers trenger du ikke å sjekke deg for MRSA. MRSA smitter vanligvis ved direkte kontaktsmitte fra person til person. Luftsmitte (fjerndråpesmitte) via avstøtte hudceller kan forekomme. Utenfor sykehus og sykehjem utgjør MRSA et svært lite helseproblem og vil sjelden forårsake større problemer enn andre stafylokokker. (kilde: Folkehelseinstituttet)

Dersom du har/får influensalignende symptomer etter at du kommer hjem til Norge tar du kontakt med fastlegen din eller legevakten. Sammen vil dere finne ut videre forløp. Jeg vil videre oppfordre deg til å nå være ekstra påpasselig med håndhygienen din og til å følge med på www.fhi.no sine sider siden du oppholder deg i land hvor svineinfluensa er påvist.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Hva vet du om mobbing?

Det er vanligst å mobbe...