Hopp til hovedinnholdet

Min far nekter meg å reise til utlandet med min mor. Kan han dette?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Min far nekter meg å reise til utlandet med min mor i sommer. Det er en dom som sier jeg ikke får lov til å egentlig møte min mor mer enn to ganger i året. Denne dommen ble satt før jeg ble 12 år. Jeg møter henne selvfølgerlig, det vet pappa også og det er greit. Vihar værtpå utenlands tur før,i bulgaria , i fjorsommer, men i år får vi ikke lov. Har han / dommen rett til å holde meg hjemme ? Og hvilke rettigheter er det jeg har?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Jeg forutsetter at dommen fastlo at det var faren din som fikk foreldreansvaret alene for deg. Du sier ikke noe spørsmålet om rett til utenlandsferier ble regulert i dommen om din mors samværsrett.

Det fremgår av barneloven § 41 fjerde ledd at den av foreldrene som ikke har foreldreansvaret ikke kan dra til utlandet med barnet uten samtykke fra den som har foreldreansvaret. Retten kan likevel gi samtykke til en slik utenlandstur. Dette betyr at faren din i utgangspunktet har rett til å nekte deg å dra på ferie utenlands med din mor, med mindre dommen sier noe annet.

 

Din mor kan imidlertid reise ny sak om endring av samværsretten etter § 64 andre ledd. Siden du nå er over 12 år vil din mening bli tillagt stor vekt i en slik eventuell rettsak.

 

Du sier ikke noe om hvorfor faren din ikke ønsker at du skal reise på utenlandstur med din mor, særlig siden du har gjort dette før. Som nevnt har du nå blitt så gammel at meningen i slike spørsmål skal tillegges stor vekt. Kanskje det ville hjelpe å prøve og prate mer med ham om saken?

 

 


Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Kan barnevernet ta over omsorgen av et barn?