Hopp til hovedinnholdet
Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 16, som lurte på om du må ha foreldres tilatelse til å reise til et annet land (i dette tilfellet filippinene) med en venn, så lenge han/hun er over 18 år. Eller om du kan ordne det på en annen måte så lenge du føler at foreldrene dine ikke tar hensyn til dine følelser. Og barnevernet har vært involvert i rømnings forsøk før... vis du foreksempel later som du er i slekt med personen du reiser med. kan du da reise?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Som utgangspunkt bør mindreårige ha samtykke fra foreldrene når man skal reise til utlandet og/eller ha med seg en person som er myndig på reisen, noe avhengig av hvilket land man skal dra til. 

 

Flyselskaper og reiseselskaper har ulikt regelverk når det gjelder mindreårige som reiser alene uten foresatte/foreldre. Hvilke regler som gjelder for reise til Fillippinene har jeg ikke oversikt over. Likevel tror jeg det kan bli vanskelig å reise til Fillipinnene for deg som 16-åring uten at du reiser sammen med foreldrene dine eller uten samtykke fra foreldrene dine. Det har ingen hensikt å late som at du er i slekt med vedkommende du skal reise sammen med, da dette ikke vil ha betydning for om du får lov til å reise. Dette er heller ikke noe annet man kan gjøre for å få dra. Det er foresattes/foreldres samtykke som har betydning.

 

Det følger av barneloven at foreldre skal ta avgjørelser basert på hva de anser vil være i barnets beste interesse frem til barnet blir 18 år. Foreldrene skal gi den mindreårige gradvis mer selvbestemmelsesrett frem til myndighetsalderen. Det er nok ikke mange foreldre som vil samtykke til at deres 16 år gamle datter reiser alene til Fillippinene sammen med en venn som nylig er fylt 18 år. Du skriver at foreldrene din ikke tar hensyn til dine følelser. Det er imidlertid viktig å huske på at foreldrene dine etter barneloven har plikt til å ta avgjørelser på dine vegne som er i din beste interesse, og i dette tilfellet vil det nok ikke være i din beste interesse å reise alene til Fillippinene.

Hilsen juristen, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Hva vet du om dine forbrukerrettigheter?

Du har kjøpt en bok/klær/sminke på nettet, og er ikke fornøyd med produktet. Hva gjør du?