Hopp til hovedinnholdet

Kan barn reise alene til utlandet og til Australia? Kan man i så fall bo hos en vertsfamilie?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15år og jeg har et spørsmål. Etter konfirmasjonen min i Mai i år har jeg satt av penger til reise. Jeg har veldig lyst til å dra til Australia nå i vinter, men jeg er veldig usikker på om jeg har lovt til å reise alene dit. Må jeg ha med en voksen? Og hvis jeg reiser til Australia, finnes det muligheter for meg til å bo hos en vertsfamilie. Det er snakk om 2 uker. Mvh. Reisesyk nordlending

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er i utgangspunktet ingen lov i verken Norge eller Australia som hindrer deg i å reise dit alene.


Du skriver imidlertid ingenting om du har fått lov av foreldrene dine. Utgangspunktet er at foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Av barneloven følger det at foreldrene dine har både rett og plikt til å ta avgjørelser for deg i personlige spørsmål frem til du er 18 år. Avgjørelsen skal tas ut fra dine interesser og behov. Foreldrene dine skal før de tar en avgjørelse høre din mening, og meningen din skal tillegges stor vekt. Du skal også gis stadig større rett til å ta egne avgjørelser frem til du fyller 18 år, men inntil du er 18 år har de likevel rett til å nekte deg å reise alene.


Dersom foreldrene dine gir deg lov til å reise alene, vil de også kunne hjelpe deg med å planlegge, legge opp en reiseplan og evt kontakte en organisasjon, en vertsfamilie e.l.

Lykke til!

 

Hilsen juristen, ung.no

 

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise


Quiz: Hva vet du om barnevernet?

Hvem forvalter det statlige barnevernet?