Hopp til hovedinnholdet
Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei, lurte på en ting. Jeg bor altså over 22 km fra skolen min, og synes det er litt i det meste laget. Jeg har lenge ønsket meg en annen løsning, men det har aldri blitt noe av. det å reise så langt tar alt for mye på meg, jeg mister "verdifull" tid til lekser og jeg får ikke muligheten til å være med venner eller gå på fester. Det å ha venner når jeg bort her er rett og slett et slit fordi jeg vil være ute sammen med dem, men jeg kan ikke, alt må planlegges så himla godt, må passe akkurat og her hos meg er det heller ingenting å gjøre ute. Går kun noen få busser pr. dag og i helgene går det ikke busser i det hele tatt. Dette funker ikke for meg, og jeg lurte på hva dere anbefaler. Har snakket med foreldre, men de gir ikke noe godt svar. De vil ikke flytte, og det gjør alt vanskelig for meg og. Det er også vanskelig for meg å flytte for meg selv, da jeg ikke har jobb og ikke har tid til å ha en eller. Noen tips? Flytte for seg selv er vanskelig, og få foreldre til å flytte er tilnærmet uaktuellt. Hva er mine rettigheter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Det er vanskelig å gi deg noe konkret svar her, men jeg nevner noen muligheter.

 

Dersom du ønsker å flytte for deg selv, til skolestedet, kan du søke om borteboerstipend. Jeg henviser deg til en artikkel på ung.no og til lånekassen for å lese mer om dette. Det er kanskje andre på skolen din også, som har flyttet hjemmefra, som du kan spørre om råd og erfaringer fra.

 

Hvis du bestemmer deg for at du ønsker å flytte hjemmefra, må du selvfølgelig ha blitt enig med foreldrene dine om at du får lov til det. Foreldrene dine må bl.a. skrive under på evt husleiekontrakt.

 

Hvis du ikke vil flytte hjemmefra, foreslår jeg å feks å høre med noen gode venner om å få lov til å overnatte der i enkelte tilfeller. Eller du kan forhandle med foreldrene dine om feks å hjelpe til med husarbeid mot at de kjører/henter deg til fest. Hvis du forteller foreldrene dine at du synes dette er vanskelig, og er velvillig til å gi noe tilbake, så kanskje dere sammen kan få til en bedre ordning for deg. Du får prøve å planlegge godt og tenke kreativt. Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise