Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg reise til Irak uten tillatelse fra mor?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Er jente på 16 år. Lurer på om jeg kan reise med skjæresten min som er 23 år, til irak?? Han er asylsøker ( han har ikke oppholdtilatelse)Hvis mamma er enig om at jeg kan dra? Og hvem er dt som skjekker om hun er enig og sånn? på flyplassen, eller politiet? :S skal hun skrive dt skriftlig eller vil se snakke med henne på tlf? hvordan vet de om hun er enig eller ikke? tror de på meg hvis jeg sier hun er enig?? Siden han er over 18, kan han jo ha som ansvar for meg? :) eller går ikke det? :S Han blir vel ikke straffet eller noe, hvis de vet han reiser med meg, som er under 18? :S Og sånn ellers, er dt lov jeg reiser til irak hvis mamma er enig? hvis jeg drar alene også? håper på svar pliis!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du sier ikke noe om hvor lenge du har tenkt til å være i Irak. Det er stor forskjell på en ukes ferie og å ha tenkt til å bli der lenge. Du sier heller ikke noe om du er av irakisk opprinnelse selv.

 

Utgangspunktet er at barn har lov til å reise alene, men ettersom du er under 18 år, har foreldrene dine fortsatt foreldreansvaret for deg og myndighet til å ta beslutninger for deg. Det høres ut som at det er moren din som har foreldreansvar for deg. Moren din skal høre på deg og ta hensyn til dine ønsker, men dersom moren din nekter deg å dra, så skal du høre på henne. Det står i barneloven.

 

Hvis jeg hadde vært moren din, ville jeg vært svært skeptisk til å la deg dra til Irak med kjæresten din. Irak er et krigsherjet land, og norske myndigheter fraråder fremdeles folk fra å dra til Irak. Du må også stille deg selv spørsmål om du av egen fri vilje ønsker å dra dit, hvor godt du kjenner kjæresten din og om du kan stole på han? Har du penger til både tur- og returbillett?

 

Dersom du likevel skulle bestemme deg for å dra til Irak, må du søke visum. Og jeg oppfordrer deg til å se på Utenriksdepartementet sine sider, hvor de bl.a. opplyser om innreiseregler og hvilke områder man ikke bør reise til. Se her. UD oppfordrer også alle å ta kontakt med ambassaden i Amman for oppdatert informasjon og registrering. Se her

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise