Hopp til hovedinnholdet

Reise til utlandet før jeg er myndig

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! er ei jente på 16 år som har noen spørsmål, håper på svar :) 1- Hvis jeg skal reise til England, og har tilatelse fra mamma, kan jeg reise da?? 2- Er det mulig om jeg reiser til England fra Oslo,.. sammen med skjæresten min, og onkelen hans?? 3- Om jeg har tatt 2 år fri fra skole (VGS), eller et år, er det mulig og være der så lenge jeg vil? så lenge jeg ikke har skole her? et år eksempel?? Hvis mamma sier det er greit, og jeg bor der med skjæresten og familien hans?? 4- og lurer på hvis noen ikke har oppholdtilatelse i Norge, kan de reise til England?? (eller noen andre steder) uten pass?? Hvis de flytter der, og ikke reiser tilbake?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er først og fremst den eller de som har foreldreansvaret for deg (som regel mor, far eller begge) som må samtykke til at du reiser til utlandet. Dette følger av barneloven § 30. Foreldrene dine har rett og plikt til å ta avgjørelser for deg frem til du fyller 18 år. Avgjørelsene skal tas ut fra dine interesser og behov. Du har likevel rett til å si din mening og til å bli hørt før avgjørelse tas. På grunn av din alder skal din mening tillegges stor vekt. Det er likevel til syvende og sist foreldrene dine som bestemmer.

 

Selv om du reiser i følge med andre voksne (onkelen til kjæresten din) er det fortsatt foreldrene dine som bestemmer om du kan reise. Det holder ikke at en annen voksen samtykker.

 

Videregående skole er frivillig, og skolegangen hindrer deg derfor ikke fra å dra, så lenge foreldrene dine synes det er greit.

 

Hvor lenge du kan bli i England avhenger av britiske myndigheter og reglene for opphold der. Jeg foreslår at du tar kontakt med Storbritannias ambassade i Oslo for mer informasjon om hva som kreves for å kunne oppholde seg lovlig i England. Kontaktinformasjon finner du her.

 

Også når det gjelder spørsmålet ditt om en person uten lovlig oppholdstillatelse i Norge, og uten pass, kan reise til England, foreslår jeg at du tar kontakt med Storbritannias ambassade. Generelt er det vanskelig å reise noe sted uten pass eller annet reisebevis. Dersom vedkommende klarer å komme seg til England, er det uansett opp til britiske myndigheter om han kan bli boende der.

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise