Hopp til hovedinnholdet

Friår i Sør-Afrika

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg vil ta ett friår etter vidergående. Jeg var i sør afrika som utvekslingsstudent og jeg har lyst å tilbringe friåret mitt der. Jeg har både venner og vertsfamilien min der, så jeg vet jeg har plass å bo. Jeg har også min kjæreste der. Jeg vil ikke reise med noen organisasjon siden de kommer til å sette meg i en vertsfamilie eller med en gruppe unge. Men jeg vil bo me de jeg kjenner og ha fritid. Jeg kunne tenkt meg å vere au pair. men å ikke bo med familien, er dette mulig? Jeg kunne også tenke meg å jobbe som frivillig, men problemet da er penger. Kan jeg få en slags lønn for det ? viss jeg er med i foreksempel redd barna norge, uten utdanning osv. Eller burde jeg bare ta en vanlig butikk jobb eller lignende der nede ? takk på forhånd! :)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for spørsmål!


Dette høres spennende ut!

 

Hvis du vurderer å flytte utenlands uten å reise gjennom en organisasjon eller en egen utvekslingsordning, er det gjerne mye praktisk som må ordnes. For det første må du undersøke med Sør-Afrikas ambassade i Oslo rundt oppholdstillatelse, visum og andre viktige papirer. Det kan hjelpe om du har kontakter i landet fra før, og det er veldig fint at du kan bo hos dem. Imidlertid er det viktig at du regner godt på økonomien. Kanskje må du bidra litt til familien for å få bo der, og i tillegg kommer selvsagt utgifter til reise, lommepenger og aktiviteter mens du bor der.

 

Du må finne ut av hva du vil bruke tiden til mens du er borte. Det vanligste er at man som au pair bor sammen med familien man jobber hos. Imidlertid kan det godt hende at det også finnes andre løsninger her. Det er uansett viktig at du jobber som au pair gjennom et byrå eller en organisasjon. Dette gir deg nemlig en sikkerhet i forhold til skikkelig kontrakt, hjelp hvis du kommer dårlig overens med familien du jobber hos osv. Ta derfor kontakt med forskjellige au pair-byråer og spør om det går an å jobbe hos en familie uten å bo der.

 

Frivillig arbeid er ikke betalt. Ofte må man også betale for å delta. Jeg har imidlertid lagt ved en artikkel under dette svaret med oversikt over en del opplegg for frivillig arbeid i utlandet. Kanskje finner du noe som virker aktuelt. Du kan også kontakte Redd barna og liknende organisasjoner for å spørre om det finnes noen jobbmuligheter. Dette kan ofte være vanskelig, men du bør uansett sjekke for sikkerhets skyld. Når det gjelder andre typer arbeid, er det viktig at du først sjekker med ambassaden rundt dette med arbeidstillatelse.

 

Du finner en del tips i artikelene under dette svaret. Håper dette kan hjelpe deg litt på vei. Lykke til med planleggingen!

Hilsen utdanningsrådgiveren, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Endelig et friår - hva skal du finne på?

Smilende mann står på klippe med utsikt over havet (foto: colourbox.com)

Skal du ha en pause fra skole og utdanning? Usikker på hva du vil bruke året til? Jobbe, reise, oppleve noe nytt, bli kjent med nye mennesker? Her får du tips til hva friåret kan inneholde.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer

Frivillig arbeid i utlandet

Jente i Afrika (colourbox.com)

Vil du jobbe med ville dyr i Afrika? Gårdsarbeid i Latin-Amerika, eller hjelpe til på et barnehjem i Romania? Få en opplevelse for livet, og gjør en innsats for andre med frivillig arbeid i utlandet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise