Hopp til hovedinnholdet

Innreise til tyrkia

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei. jeg har en lillebror på 3 år. vi (jeg, mamma og lillebror) har tenkt oss på ferie til tyrkia til haustferien(ned til leillighta til bestemor), og min lillebror trenger nytt pass, men pappaen til min lillebror vil ikkje skrive under, fordi han meiner at min mor ikkje kan godt nok engelsk erdet ein god nok grunn til at min lillebror ikkje skal fæ lov å reise til tyrkia(fordi jeg og mine besteforeldre kan godt engelsk)og siden han ikkje vil skrive under ødeleger det heile ferien :( m.v.h T

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
HeiSpørsmålet ditt reiser problemstillinger i forhold til barneloven og passloven.

 

Ut fra det du forteller høres det ut som om moren din og faren til lillebroren din har delt foreldreansvar for lillebroren din.

 

Det følger av barneloven § 41 at den som har foreldreansvar for et barn har rett til å ta barnet med på ”stuttare utanlandsferder”. Dette betyr bl.a. at for eksempel mor kan ta med seg et barn på chartertur til utlandet selv om far med del i foreldreansvaret ikke gir samtykke til dette. Etter barnelovens bestemmelser virker det altså som om faren din ikke kan nekte dere å reise på charterferie til Tyrkia.   

 

Det er politiet som utsteder pass. Politiet kan utstede pass dersom vilkårene i passloven er oppfylt. Passloven § 4 første ledd første, andre og tredje punktum lyder slik: ”Til barn under 18 år utstedes ikke pass uten samtykke fra den eller de som har foreldreansvaret. Har foreldrene felles foreldreansvar må begge samtykke. Pass kan likevel utstedes til barn med bare den ene av foreldrenes samtykke i tilfelle der vedkommende i henhold til barneloven har anledning til å ta med barnet ut av landet uten den annens samtykke.”

 

Mitt poeng er at det er at mulig at lillebroren din kan få pass selv om faren din ikke samtykker. Dette kan imidlertid ta tid slik at et eventuelt pass ikke vil bli utstedt før etter høstferien. Det er viktig at du ikke involverer deg for mye i dette. Dette er et problem foreldrene dine må løse seg i mellom.

 

Lykke til!

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise