Hopp til hovedinnholdet

Må jeg ha tillatelse fra begge foreldrene mine for å dra til Syden?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på en ting! Kjæresten min og jeg har tenkt til å reise til syden neste år, uten foreldre. Da er vi 17 og 16 år! Mamma sier jeg får dra, imens pappa sier nei. Må jeg ha tillatelse fra dem begge? Kan pappa gå til retten o.l. med det om jeg drar uten hans samtykke?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Du sier ikke noe om du bor sammen med begge foreldrene dine, eller bare sammen med din mor. Etter barneloven § 37 kan ikke den av foreldrene som ikke bor sammen med barnet, motsette seg at den barnet bor sammen med tar avgjørelser som gjelder vesentlige sider av omsorgen for barnet. Dette betyr at hvis du bare bor sammen med moren din, trenger du ikke faren din sin tillatelse for å reise i tillegg.

 

Hvis du bor sammen med begge foreldrene dine, gir ikke loven noe klart svar på spørsmålet. Det finnes ikke rettsregler som regulerer en slik uenighet mellom foreldre. Antagelig vil ikke faren din ha noen lovlig mulighet til å stoppe deg fra å reise. Det ville vært veldig spesielt å ta en slik sak til retten. Imidlertid vil det være en fordel om dere greier å unngå at dette utvikler seg til en stor konflikt mellom dere. Kanskje kan dere prøve å snakke om saken, og eventuelt la spørsmålet modne litt før dere tar en endelig avgjørelse. Det beste er om foreldrene dine kan komme til enighet.


juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise