Hopp til hovedinnholdet

Jeg har flyskrekk

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har flyskrekk, og det er ille! Jeg reiser med familien min hver sommer med fly, og jeg absolutt hater det. Fra og med jeg har satt meg inn i flyet til det lander sitter jeg konstant og ser ut av vinduet for å ha kontroll på hvilken høyde vi er i, om vi plutselig kommer nærmere skyene under oss osv. Jeg tror (og det er helt seriøst) at livet mitt er over, bare det er litt turbulens. Jeg vet at det høres sykt ut, for jeg forstår heller ikke akkurat nå hvorfor jeg tenker sånn, men det er bare det jeg klarer å tenke på når jeg sitter i flyet. Da hjelper det ikke å tenke på hvor teit jeg er, og hvor trygt det er å fly, jeg sitter seriøst og planlegger hva mine siste ord til familien min skal være i tilfelle vi begynner å styrte mot bakken. Jeg prøver å lese ansiktsuttrykkene til flyvertinnene, og hvis en av dem ikke smiler tror jeg at noe er alvorlig galt. Jeg blir også ganske svimmel på fly, spesielt under letting og helt til vi har kommet oss i riktig høyde. Det har vært slik i en god del år nå, men jeg har klart meg, selv om jeg har vært ganske nær og nekte å være med til syden pga. flyturen. Problemet er at nå skal vi til USA, og det er jo en 3 ganger så lang flytur! Klarer ikke å forstå hvordan jeg skal klare meg. Hva kan jeg gjøre for å få vekk tankene mine under flyturen? Jeg har så lyst til å sove hele veien, men jeg får ikke til, fordi jeg må åpne øynene hver gang jeg kjenner et rykk i flyet, eller det kommer en ukjent lyd..

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det å få et sterkt ubehag i spesielle situasjoner, er ikke så uvanlig.  Noen føler, som deg, enstelse og ubehag ved å fly, noen føler det i heisen, noen på åpne plasser, noen for nye situasjoner og noen for å stå foran folk å prate høyt.  -Det er absolutt ubehagelig med slik angst og den kan også bli slik at man prøver å unngå å komme i situasjonen som gir angsten.  Heldigvis har denne angsten ennå ikke hindret deg å bli med på tur, og det er bra.  Hvis du hadde latt deg styre av angsten og latt være å fly, hadde du på et vis latt angsten vinne, men det er så langt DU som har vunnet over angsten, selv om du har hatt det ubehagelig.  Det er lurt at du fortsetter å bli med på tur.  Det er også mulig å jobbe med å takle dette slik at ubehaget du føler blir mindre.  Noen går til psykolog for å få hjelp til å takle dette og noen jobber med det på egen hånd.  Når man skal jobbe med å takle og tåle de angstfulle situasjonene bedre, handler det om å forsøke å tenke annerledes.  Når katastrofetankene kommer, er det slik at du kan ha en "beredskap" på konstruktive tanker å tenke i stedet.  Det er katastrofetankene som gir deg ubehaget du føler, og greier du å møte dem med gode "mottanker", kan det hjelpe deg til mindre ubehag.  I artikkelen Lær å takle vanskelige tanker og vonde følelser, finner du råd om hvordan du kan jobbe med dette. 

 

Prat også med foreldrene dine om dette og legg en plan sammen med dem for at flyreisen skal bli greiest mulig for deg. Forbered deg med musikk, lydbok, en hyggelig film på pc-en eller bok å lese.  Det kan også gå an å prate med en av flyvertene om at du er engstelig.  De har erfaring med dette og kan gi deg gode råd og støtte. 

 

Dette skal du greie å håndtere, slik at det ikke hindrer deg i å komme på flotte turer.

Vennlig hilsen helsesøster
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise