Hopp til hovedinnholdet

Påtaleunnlatelse pga hasj og reise til USA. Må man da ha visum?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

hei. jeg har planer om å reise til usa, men fikk en betinget påtaleunnlatelse pgr. av hasj for ca. et halvt år siden. vet at dette kun vil komme på til å stå på min uttømmende påtaleunnlatelse. så jeg lurer på om jeg da må søke visum? og om jeg da kommer til å få problemer? og at når jeg søker visum, spør de om vanlig påtaleunnlatelse, eller den uttømmende?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Utgangspunktet er at man ikke er nødt til å søke om visum for å reise til USA, men; når du skal reise til USA må du fylle ut, og skrive under på, et skjema hvor du blant annet blir spurt om du har begått visse straffbare handlinger.

 

Dersom man er usikker på om et straffbart forhold kan føre til at en ikke får tillatelse til å reise inn i USA, kan det, slik som du lurer på, være lurt å søke om visum før man skal reise. Da må det legges ved utskrift av straffe- og bøteregisteret, og eventuelle dokumenter en har fått fra politiet om saken sin. Her vil altså din påtaleunnlatelse fremgå på den uttømmende politiattesten din. Det vil på den bakgrunn vurderes om du får innreise til USA.

 

Dersom du opplyser at dette ikke er tilfelle (at du har begått visse straffbare handlinger), og amerikanske myndigheter får mistanke om at du ikke snakker sant, vil de undersøke dette nærmere. Selv om amerikanske myndigheter ikke har direkte tilgang til norske strafferegistre, vil de kunne få relevant informasjon om straffbare forhold du har begått dersom de har grunn til å mistenke dette.

Det er absolutt ikke å anbefale å lyve i skjemaet, for så å håpe på at dette ikke blir oppdaget. Blir det oppdaget vil du bli arrestert, og måtte sitte i avhør, før du blir sendt tilbake til Norge med første fly. Dette vil nok for de fleste oppleves svært ubehagelig.

 

Du kan ta kontakt med den amerikanske ambassaden på www.usa.no hvis du har flere spørsmål om dette.

 

Lykke til!

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva kommer på rullebladet (politiattesten)?

Nærbilde av gutt (colourbox.com)

Det er ikke meningen at et lite feilskjær skal forfølge en person livet ut. Derfor er det satt strenge rammer for om politiet kan utlevere opplysninger om deg, og i så fall hvilke opplysninger de kan gi.

Les mer

- Har noe på rullebladet - kan jeg reise til USA?

Frihetsgudinnen (colourbox.com)

Jeg ble tatt for nasking for noen år siden. Har tenkt å studere i USA etter videregående, og lurer på om det at jeg har noe på rullebladet får noe å si. Har hørt at det er vanskelig å få reise til USA med noe på rullebladet. Utenlandsstudier er noe jeg har drømt om bestandig, og USA er favorittlandet. Blir så lei meg hvis den tabben jeg gjorde en gang for lenge siden skal ødelegge planene mine.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise