Hopp til hovedinnholdet

Lei av skole, kan jeg reise til USA og jobbe?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er veldig lei av skole, har begynt mitt 3 år på videregående skole men føler at jeg ikke klarer å gjennomføre. Jeg har selvfølgelig lyst på generell studiekompetanse, men føler at motivasjonen er så lav at det blir umulig å gjennomføre åre. (påbyggning) Derfor fikk jeg tanken på å reise en stund til USA. Jeg har ganske nær familie der. Vet det er for sent for utveksling og at det 3 året som regel ikke blir godkjent. Så lurer på hvor lenge jeg evt. hadde kunne vært i USA, og om man får arbeidstillatelse mens man er der. For kanskje det er bare det jeg trenger, litt tid borte fra skole. Så hadde kunne bodd hos familien min og jobbet eller noe i USA.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


norske statsborgere kan reise visumfritt til USA som turist i inntil 90 dager, man må bare søke om en reisetillatelse på nett i forkant (ESTA). Man har lov til å reise ut og inn av USA flere ganger hvis man vil oppholde seg der lenger. Hvis du er i USA som turist, har du ikke lov til å jobbe.

 

Å få arbeidstillatelse i USA, såkalt Green Card, er ikke så lett. Hvis man har fått seg jobb før man reiser, kan man søke om arbeidstillatelse med bekreftelse fra arbeidsgiveren. Hvis du skaffer deg jobb mens du er i USA må du søke om å få endret oppholdstillatelsen din, og du har ikke lov til å begynne å jobbe før dette er i orden. Se også hva vi har svart på et lignende spørsmål før: www.ung.no/oss/ungiverden/jobbiutlandet/76810.html

 

Ta kontakt med USAs ambassade for mer informasjon, og snakk med familien din der borte, om de har noen tanker om hva du kan gjøre! Kanskje du finner ut at det beste er å fullføre skolen nå, og å ha et USA-opphold eller noe annet som noe å se frem til neste år?

 

Uansett ønsker vi deg lykke til med avgjørelsen!

Vennlig hilsen

 

Eurodesk Norge 

www.eurodesk.no

www.facebook.com/EurodeskNorway

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vil du ut i verden?

Jente planlegger reise (colourbox.com)

Studier, jobb eller frivillig arbeid i utlandet gir deg minner for livet og erfaringer du ikke finner hjemme.

Les mer

Drømmer du om en jobb i utlandet?

Gardermoen flyplass (colourbox.com)

Mye skal ordnes, og planlegging tar ofte lenger tid enn du tror. Det er ikke alltid lett å få seg jobb i et ukjent land. Ta initiativ, skaff deg informasjon og finn ut hva som er mulig.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise