Hopp til hovedinnholdet

Visum til ulike land, inkl. USA- regler rundt dette

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Jeg og noen kompiser vurderer å loffe litt rundt i Europa og Nord-Amerika til neste år. Men vi lurer litt på dette med visum og slikt. Kan vi bli nektet adgang til et land hvis vi ikke har søkt om visum først? Er det forbudt å oppholde seg i et land i mange måneder av gangen hvis man ikke har søkt om oppholdstilatelse? USA skal være spesielt strenge på dette. Må det fylles ut noen papirer og betales noe gebyr for å kunne komme inn i landet?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Europa

Hva gjelder det å reise rundt i Europa, trenger du ikke å søke visum så lenge du reiser til EU/EØS/Schengen området.

 

I noen land, for eksempel Tyrkia kan man få visum (for rundt 15 euro) når man lander på flyplassen uten noen forutgående papirarbeid.

 

Dette er noe du må sjekke for det enkelte land du skal reise til.

 

USA

Norske statsborgere som skal besøke USA, og som skal oppholde seg i landet i mindre enn 90 dager, trenger i utgangspunktet ikke visum for reisen. Dette skyldes at norske statsborgere faller inn under det såkalte Visa Waiver programmet, som gjør at det er tilstrekkelig at man fyller ut ESTA-registreringsskjemaet og betaler registreringsavgiften. Man må også ha et maskinlesbart pass.

Hvis man har blitt siktet eller dømt for et kriminelt forhold i et hvilket som helst land, kan man imidlertid bli nødt til å søke om visum for innreise til USA.

 

For nærmere informasjon om reise og visum til USA kan man sjekke ut nettsidene til Den amerikanske ambassaden i Oslo. Der finner du også kontaktinfo hvis du har ytterligere spørsmål rundt dette.

 

Og ja, reiser du til et land du må ha visum til, kan du absolutt bli nektet innreise. Besøks/turistvisumet du vil få vil en bestemt varighet, og det er ikke lov å oppholde seg i et land utover den tid visumet tillater. Gjør man dette, kan det få konsekvenser for neste gang man ønsker å søke visum til det samme landet.

 

Nedenfor har jeg lagt til en artikkel som gir nærmere informasjon om hva du må passe på før du reiser til utlandet.

 

Lykke til:) 

 

Hilsen juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Les dette før du skal ut og reise!

Jenter i London (colourbox.com)

Har du husket alt? Det er mye du bør tenkte på før du skal ut å reise. Les mer om hva du bør tenke på her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise