Hopp til hovedinnholdet

j 15 vil reise til New York, kan jeg dra om 3 år?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 15 år som har et stort ønske om å dra til New York. Mamma har ikke mulighet til å reise sammen med meg, så da sa jeg at jeg skulle dra dit med en venninne med en gang jeg blir 18. Da sa mamma at "Det er jo bare tre år til" og at hun synes jeg fortsatt er for ung, selv om jeg er 18. Jeg vil si at jeg er en moden person, og jeg får ofte høre at man skulle tro jeg var eldre enn det jeg er. Så spørsmålet mitt er da, kan mamma bestemme om jeg får reise til utlandet når jeg er fylt 18? Har jeg ikke rett til å bestemme det selv?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Foreldrene dine har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen barneloven som sier mer om dette. Om det er snakk om å reise før du blir 18, er det en sak som du må diskutere med dine foreldre og eventuelt komme til en løsning sammen. Det handler ikke bare om at de synes det er greit, men også at de har ansvar for deg.

 

Når du er 18, er du i følge norsk lov myndig. Men samtidig er det viktig at du følger reglene som gjelder hjemme så lenge du bor hjemme. Det er også viktig å tenke på at rett fører til plikt, og i dette tilfellet vil en plikt også tilsi at du har penger, skaffer pass og nødvendig visum, i tillegg til bosted og planlegging av reise.

Lykke til med praten og med planer og drømmer om New York og andre reisemål.

 

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forsikring på utenlandsreise

Skal du reise til utlandet må du sørge for at du har gyldig reiseforsikring. Les hvorfor det er viktig, og hvordan du skaffer deg det her.

Les mer

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Alt du trenger å vite om visum

visum (www.colourbox.com)

Hvis du skal reise til et land utenfor Europa bør du sjekke om landet krever at du skaffer deg visum. Land med visumplikt vil ikke slippe deg inn uten at dette er i orden. Søk i god tid før du skal reise, noen steder er behandlingstiden for visumsøknader lang.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Reise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om reise