Hopp til hovedinnholdet

Jeg har så veldig lyst til å reise til London alene, men foreldrene mine nekter meg

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har så veldig lyst til å reise til London alene, men alle sier at jeg ikke kommer til å klare det, og foreldrene mine nekter meg. Jeg tror selv at det kommer til å gå bra. Jeg bor alene, og jeg bestemmer over meg selv, og jeg har råd. Kan de nekte meg det da? Jeg har planer om å bare dra en helg uten å gi beskjed for jeg tror det er det beste, er det feil av meg å gjøre det? Bare lurer. Hilsen litt frustrert.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Foreldrene deres har ansvaret for deg så lenge du er under 18 år og bor hjemme. Les artikkelen barneloven som sier mer om dette. Det er derfor en sak som du må diskutere med foreldrene dine og eventuelt komme til en løsning sammen. Det handler ikke bare om at de synes det er greit, men også at de har ansvar for deg.

Du skriver at du er 15 år, og skriver ingenting om hvorfor du ønsker å reise alene. Det finnes sikkert mange muligheter for deg om du kan reise sammen med noen, mor og en venninne, eller en familiemedlem? Husk også at når du er 18 år, om du har klart å spare penger og viser at du kan ta ansvar for deg selv, så er det mange muligheter. 

Drøm, planlegg og se om du kan være så heldig at du kan reise med en eller flere voksne, kanskje du vil få en ennå bedre tur om det skjer.

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Forsikring på utenlandsreise

Skal du reise til utlandet må du sørge for at du har gyldig reiseforsikring. Les hvorfor det er viktig, og hvordan du skaffer deg det her.

Les mer

Søk om pass

Norsk pass (foto: ung.no)

Pass er eneste internasjonalt godkjente identifikasjonsbeviset vi har i Norge. Alle norske statsborgere som skal reise utenfor Norden må ha gyldig norsk pass ved inn- og utreise. Det gjelder også for barn og ungdom.

Les mer

Barneloven

Tenåringsgutt (colourbox.com)

Barneloven regulerer blant annet foreldrenes plikter og ansvar for barna, og barnas rettigheter overfor foreldrene. Den gir deg blant annet rett til å bestemme selv i noen viktige spørsmål etter du har fylt 15 år.

Les mer

Dette kan du ha med deg i håndbagasjen på flyet

Sikkerthetskontroll flyplass (colourbox.com)

Her er råd til deg som skal ut og reise:

Når du pakker: På flyet er det forbudt å ta med flytende væsker og gjenstander som kan forårsake alvorlig skade. Er du i tvil, send det i innsjekket bagasje.

Les mer

Kan du reise alene når du er under 18 år?

Jente på fly (colourbox.com)

Usikker på hvordan reglene er for å reise alene når du er under 18 år? Vi har samlet noen svar fra spørretjenesten vår om reise og aldersgrenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine