Hopp til hovedinnholdet

blir navnet endret automatisk i de ulike tjenestene v navneendring?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har ett spørsmål angående endring av etternavn. Min mor og jeg har planer om å endre etternavnet, men jeg lurer på om vårt etternavn blir endret(etter at søknaden blir innvilget av skatteetaten) automatisk i banken, på skolen og jobb eller må man si ifra selv? Når det gjelder hvilket etternavn man endrer til, har jeg hørt at hvis det er færre enn 200 som har det, må de bli spurt. Men hva om ingen har det etternavnet? Takk for svar på forhånd!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så vidt vi kjenner til, vil ikke informasjon om navneendring skje automatisk i alle tjenester man er involvert i. Når man søker om navneendring, gjør man det gjennom skatteetaten. Mange tjenester, slik som bank mv innhenter informasjon knyttet til skatteetaten. Slik vil ditt navn oppdateres når de kobler sine 'lister' opp mot de 'offisielle' navnelistene. 

Det kan likevel være lurt å sende en melding om navneendring til de instansene du viser til her, slik at det skjer fortere. 

I tillegg kan det være lurt å endre pass slik at du ikke opplever problemer knyttet til reise. 

Les mer om navneendring på regjeringen.no

Vennlig hilsen ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ønsker du å bytte navn?

Eksempler på navn (ung.no)

Reglene om navn er samlet i en egen navnelov. Der står det litt om regler for hva slags fornavn, mellomnavn og etternavn du kan ha.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine