Hopp til hovedinnholdet

Hva mener hinduismen om omskjæring av jenter og gutter?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hva mener hinduismen om omskjæring av jenter og gutter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet. Denne religionen har ingen oppfordring til omskjæring i form av skriftlig påbud eller pakt. Det praktiseres derfor ingen omskjæring av gutter eller jenter innenfor hinduismen. 

Om enkelte personer selv velger å omskjære sine barn eller seg selv er helt uavhengig det å være hinduist. 

Omskjæring av kvinner er forbudt i Norge (siden 1995) og forbys i de fleste land. Se vedlegg om dette nedenfor.

Omskjæring av menn er ikke forbudt i Norge ennå, men ny forskning viser at det er mer skadelig å fjerne forhuden på penis enn antatt. Dette har ført til at spesielt leger har foreslått å forby omskjæring av babyer og gutter, eller å innføre en aldersgrense på 16 år. Reform som kjemper for gutter rettigheter ønsker også å forby omskjæring av gutter.

Et kirurgisk inngrep på nerverike kjønnsorganer er ikke så ukomplisert og regnes av mange menneskerettighetsforkjempere som et overgrep på integriteten til en person.

Som mange andre land har Norge tilsluttet seg FNs konvensjon om barns rettigheter. I artikkel 24 § 3 fastslås det at konvensjonsstatene skal søke ved alle effektive og hensiktsmessige midler å avskaffe tradisjonelle sedvaner som er skadelig for barns helse. En slik skadelig sedvane er omskjæring, mener barnelege Anne Lindboe som også er barneombud i Norge.

Send oss gjerne flere spørsmål!

Hilsen sexologen og lærern i Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Barnekonvensjonen

Barnekonvensjonen

Du har rett til å si hva du vil. Du har rett til å uttrykke deg om det du er opptatt av, det du har på hjertet, det du tenker og føler og mener. Det står i alle barn og unges grunnlov.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om