Hopp til hovedinnholdet

Jente 16, som lurer på foreldre kan nekte å gå ut med folk som er 18 år eller eldre

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! jeg har nettop fyllt 16 år og lurer på om foreldrene mine kan nå nekte meg å gå med folk som er 18 eller eldre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16

Tusen takk for at du tar kontakt med oss i ung. Du har fylt 16 år, og lurer på om foreldre kan nekte deg å være sammen med folk som er 18 år eller eldre. 

Det er slik at fram til du er 18 år og myndig, er det foreldrene dine som bestemmer over deg. Foreldre skal lytte til barns ønsker og behov, og ta hensyn til dem og gradvis la barn og ungdom få rom til å bestemme mer og mer selv. Siden du er 16 år, er det viktig at foreldrene dine hører mye på dine ønsker og behov. Men hvis de mener at ting du ønsker kan være skadelig eller uheldig for deg, har de lov og plikt til å nekte deg dette fram til du bestemmer helt selv som 18 åring. 

Nekter foreldrene dine deg å være sammen med folk som er 18 år eller eldre? Er det noen spesielle personer de ikke ønsker at du skal være venner med? Er det snakk om 18 åringer generelt, eller en enkelt person?

Jeg tror det er viktig at du og foreldrene dine snakker godt sammen. Er det grunner til at de evt nekter deg å være sammen med noen som er eldre enn deg? Har de grunn til å være bekymret? Det er også veldig viktig at foreldrene dine tar deg på alvor. For at de skal ha tillit til deg, må de også vise deg tillit ved at du kan ta beslutninger selv. Håper virkelig at dere får til en god dialog, og at du opplever at foreldrene dine lytter til dine ønsker og behov.

Masse lykke til!

 

Vennlig hilsen

 

familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rettighetene dine
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rettighetene dine